Magazin

Nestvarni prizor iznad Srbije: Crvena "aurora borealis" obasjala nebo

Polarna svetlost će biti vidljiva u Srbiji do ponedeljka, 13. maja uveče. Usled jake solarne oluje koja je prouzrokovala snažnu erupciju iz sunčevih pega, polarna svetlost "aurora borealis" se večeras mogla videti na području Balkana.
Nestvarni prizor iznad Srbije: Crvena "aurora borealis" obasjala nebo© freepik/freepik

Magnetosfera je upravo doživela prvi udarac a da je zima već sada bi se videli prvi efekti. U Srbiji, najveća šansa da se vidi polarna svetlost je u severnoj polovini Srbije, prema severnom horizontu i biće rozikaste, narandžaste i crvene boje, piše metereološka kompanija Hailz_srbija. Polarna svetlost se na našim prostorima poslednji put videla u novembru prošle godine!

Iako je polarna svetlost odnosno ''aurora borealis'' fenomen koji se povezuje za sever Evrope, večeras je obasjala nebo i iznad delova Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, prenose mediji.

Građani su zabeležili polarnu svetlost crvene boje u Kraljevu, na Zlatoboru, Banjaluci, Zavidovićima, Doboju, Zagrebu, na području od Istre i Kvarnera, preko Gorskog kotara do Međimurja, Hrvatskog zagorja i Slavonije.

"Polarna svetlost će do 13. maja, biti vidljiva u Evropi. U Srbiji, obratite pažnju na severni horizont do ponedeljka uveče", piše Hailz_srbija.

Kada je reč o boji, ukoliko se posmatra iz područja koja su bliže polovima Zemlje, polarna svetlost je uglavnom žute i zelene boje.

Na manjim geografskim širinama polarna svetlost je češće crvene boje, što je bio slučaj večeras u delovima BiH i Hrvatske.

image