Magazin

Stiže geomagnetna oluja koja može izazvati probleme sa energetskim sistemima i radio frekvencijama

Zemlja će danas i u narednim danima biti pogođena jakom geomagnetnom olujom koju izazivaju erupcije na površini Sunca do kojih je došlo prethodnih dana, saopštila je Nacionalna okeanska i atmosferska administracija SAD (NOAA).
Stiže geomagnetna oluja koja može izazvati probleme sa energetskim sistemima i radio frekvencijama© freepik/freepik

Jačina ove oluje biće G4, od koje je jača samo G5, a očekuje se da će izazvati probleme sa energetskim sistemima, svemirskim letelicama, satelitima i radio frekvencijama, prenosi portal watcher.news.

Ovo je od 2005. godine prva geomagnetna oluja jačine G4, a očekuje se da će početi večeras, 10.maja i trajati do 13. maja. Do nje dolazi zbog zbirnog efekta pet erupcija na površini Sunca koje su se dogodile u prethodnim danima.

Očekuje se takođe da bi ova oluja mogla sutra da izazove fenomen Polarne svetlosti (Aurora borealis) južnije nego inače, u američkim saveznim državama Virdžiniji i Alabami.

Geomagnetna oluja ekstremne jačine G5 poslednji put je zabeležena u oktobru 2003. godine i izazvala je nestanke struje u Švedskoj i oštećenja na transformatorima struje u Južnoj Africi.

Sistemi svemirskih letelica mogu se suočiti s potencijalnim izazovima u praćenju i orijentaciji. Satelitski navigacioni (GPS) sistemi mogu doživeti značajno pogoršanje ili postati neupotrebljivi tokom nekoliko sati. Visokofrekventna (HF) radio komunikacija može se suočiti sa povremenim ili potpunim prekidima.

G4 je druga najviša klasifikacija geomagnetske oluje na skali NOAA, koja se javlja oko 100 puta tokom solarnog ciklusa koji traje 11 godina. Jedina klasifikacija iznad G4 je G5 - ekstremna, koja se javlja oko četiri puta tokom ciklusa.

Ekstremna geomagnetska oluja G5 može imati širok i značaan uticaj na različite sisteme. U energetskim sistemima, ove oluje mogu dovesti do problema sa kontrolom napona i kvarova u zaštitnim sistemima, potencijalno izazivajući kolaps. Transformatori takođe mogu pretrpeti oštećenja zbog povećanog električnog napona.

image