Magazin

Zašto žudimo za određenom hranom kada smo tužni ili pod stresom

Posle stresnog dana mnogi od nas utehu pronalaze u frižideru ili brzoj hrani, tražeći ukusan obrok koji će navodno pomoći u ublažavanju anksioznosti. Ova, "utešna" jela obično sadrže mnogo ugljenih hidrata i šećera koji utiču na raspoloženje, ali kratkoročno. Zašto tad baš žudimo za čokoladom, kolačima, pljeskavicama?
Zašto žudimo za određenom hranom kada smo tužni ili pod stresom© SHVETS production/pexels

Događa nam se da u peridima kada smo neraspoloženi ili pod stresom, posegnemo za slatkišima i prerađenom hranom. Znamo da nije zdrava, čuli smo 100 puta, ali baš nam se tako nešto jede i to u izazovnijim situacijama. Ove namirnice navodno pokreću centre zadovoljstva u mozgu i sistem nagrađivanja, što kratkoročno podiže raspoloženje.

"Izgleda da 'hrana za utehu', posebno visoko prerađena hrana, može poboljšati raspoloženje sat ili dva nakon konzumiranja. To se događa zbog oslobađanja dopamina i drugih hormona za dobro raspoloženje u našem mozgu", pojašnjava Kejt Ingram, dijetetičar.

Još jedan od razloga zašto se okrećemo ovoj hrani su asocijacije koje imamo na nju, kaže dr Uma Naido: "Sećanja igraju veliku ulogu. Za razliku od drugih vrsta, ljudi donose izbore i odluke u vezi sa hranom koju jedu, i to se prirodno uklapa u psihološki momenta".

Kako konzumacija ove hrane utiče na zdravlje

Osim početnog poboljšanja raspoloženja koje bismo mogli da osetimo, većina 'hrane za utehu' nije dobra za nas: "Dok se kratkoročni efekti mogu biti pozitivni, dugoročni fizički i mentalni efekti nisi dobri - osim ako ta hrana nije brokoli", naglašava Naido.

Testenina, krofne, peciva, hleb i slatkiši izazivaju skok šećera u krvi. To može da bude povezani sa atrofijom mozga i demencijom. Drugim rečima, direktno utiču na moždane ćelije i ovo može biti jedan od razloga zašto jednostavni ugljeni hidrati izazivaju tako veliku zavisnost.

Stalan unos, ovakvih jela, povezan je sa dugoročnim zdravstvenim rizicima kao što su bolesti srca, dijabetes i gojaznost.

Stručnjaci naglašavaju da ne moramo da se odričemo omiljene hrane sve dok je jedemo umereno: "Ne volim da stvaram čvrsta i brza pravila jer nisu održiva i ne utiču na poboljšanje mentalnog zdravlja. Pokušavam da objasnim pacijentima da mogu nekad da pojedu parče torte ili picu, ali da se u sledećem obroku vrate na balansiranu ishranu. Drugim rečima, uživajte u parčetu torte na svoj rođendan. Nakon toga, vratite se na zdraviju hranu, jer ako sebi nekad uskraćujete parče torte, onda ćete sledećom prilikom poželeti da pojedete celu", kaže Naido.

image
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      • Quality
      Live