Magazin

Hrana koju kuvari nikad neće naručiti u restoranima

Ponuda u restoranima je velika, izbor je na nama - biramo specijalitete, često ribu sa salatom, piletinu, šta ko voli. Ipak, kulinarski majstori su više nego oprezni kada odu u lokale, te neće baš slušati preporuku konobara niti će se usuditi da grickaju hleb dok jelo ne dođe.
Hrana koju kuvari nikad neće naručiti u restoranima© Louis Hansel/unsplash

Profesionalni kuvari, vešti majstori svog zanata, vrlo su svesni kako stvari funkcionišu iznutra. Mi obično izaberemo šta nam se jede, naručimo, konobari nas usluže. Ljudi koji kuvaju za nas, dakle šefovi, kuvari i pomoćno osoblje u kuhinji, tačno znaju procese, odnosno kako se jela pripremaju, kuvaju, odlažu namirnice...

Sa ovim iskustvom odlaze u druge restorane i u punom luku zaobilaze određena jela. Kuvari neće jesti dnevne specijalitete, povrće, kao ni grickalice uz aperitiv i to sa punim razlogom. Evo i zašto.

Bez specijaliteta

"Kada izađem u druge restorane, nikada ne naručujem specijalitete. Neki restorani sastavljaju svoje specijalitete na osnovu namirnica kojima će uskoro isteći rok trajanja ili čega pokušavaju da se otarase što brže", kaže izvršni kuvar i vlasnik restorana, Alberto Moreale. Umesto toga, on traži od konobara da preporuči nešto napravljeno od lokalnih sastojaka ili ono što je stiglo sveže tog dana.

Zaobići piletinu

Prema veb stranici Fud Netvork, kuvari izbegavaju da naručuju piletinu u restoranima iz mnogo razloga, uključujući previsoku cenu i nedostatak originalnosti.
"Uzeću skoro sve kada izađem - ali nikad piletinu jer je obično prekuvana u većini restorana", pojašnjava Rajan Ososki, izvršni kuvar.

Nikad ostrige

Većina kuvara neće jesti ostrige u drugim restoranim, jer mogu biti veoma opasne po zdravlje. "Ako se sa njima rukuje i skladište pogrešno, sirove ostrige mogu da vas ubiju", kaže Mark Nikolas, vlasnik jedne ketering kompanije.

Dalje od brendiranih restorana

Lanci restorana ili oni ugostiteljski objekati sa ogromnim izborima na meniju često izbegavaju serviranje svežih sastojaka. Šefovi kuhinja se obično drže podalje od takvih lokala, jer je sve obično zamrznuto jednom ili čak više puta. "Takođe uvek obraćam pažnju na veličinu menija. Ako ima više od dve stranice, ugostitelji moraju da drže veliki inventar hrane, te je više nego verovatno da nećete dobiti svež obrok", naglašava Mark.

Svež hleb na stolu

Topli i tostirani, poslužen s maslacem ili maslinovim uljem, hleb u korpici koji se nalazi na stolu u restoranu može zaista biti svež iz rerne ili samo ponovno zagrejan. Nikad ne možete sa sigurnošću znati koliko je hleb sa stola svež, piše Rider Digest.

Povrće

Jela od povrća mogu biti izvanredna kulinarska dostignuća - ili sa druge strane obična i neinventivna. S obzirom na kakofoniju boja, tekstura i ukusa koje povrće može da ponudi, pomislili biste da će biti zvezde mnogih menija restorana, ali nije tako, kažu poznati kuvari. "Kada odem u restoran i pogledam jelovnik, obično zaobilazim salatu koju kuća preporučuje", kaže Kejson Čong, kuvar i dodaje "više volim da imam nešto posebno što je kuvar napravio od sezonskih proizvoda i zanimljivih kombinacija. Volim da probam novitete kada idem u druge restorane, a ne nešto što mogu lako da pronađem bilo gde".

Grickalice uz koktele

Pre jela, obično uz aperitiv se služe grickalice. Ne samo da će uticati na naš obrok, nego treba da budemo svesni da činije u kojima stoje se obično ne peru često tako da možemo biti sigurni da su mnogi prsti osim naših već "uronili" u posudicu za kikirikijem, lešnicima, perecama.

image