Magazin

Kada je pravo vreme za prvu posetu stomatologu: Ova 3 pregleda su ključna

Da li treba dete voditi pre nego što niknu prvi zubići, sačekati da prođe nekoliko meseci nakon toga ili tek kada se javi neki očigledan problem? Oralna higijena je od velike važnosti od najranijeg detinjstva, ali se, kada je reč o prvom odlasku kod stomatologa, roditelji obično nađu u nedoumici.
Kada je pravo vreme za prvu posetu stomatologu: Ova 3 pregleda su ključna© Canva / studioroman

Prva poseta stomatologu je vrlo važna, a odabir stručnjaka koji je ne samo dobar u svojoj sferi, već i u odnosu sa decom, roditeljima može biti pravi izazov. Loše iskustvo, čak i u najranijem uzrastu, kod dece može razviti anksioznost i patološki strah od zubara koji će ih kasnije pratiti kroz život, pa je vrlo važno da pregled bude odrađen ne samo profesionalno i temeljno, već i sa puno pažnje i razumevanja dečijih emocija. Kada je reč o prvim posetama stomatologu, sa njima ne treba žuriti, ali treba imati u vidu tri najvažnija pregleda - najkasnije sa navršenih godinu dana, četiri godine i sedam.

Prvi pregled zubića kod dečijeg stomatologa

Prva poseta dečijem zubaru bi trebalo da se obavi po nicanju prvih zubića, odnosno u periodu između 6. i 12. meseca života, savetuju stručnjaci sa portala SuperDentist. Tokom pregleda će vam dečiji stomatolog objasniti kako je potrebno održavati oralnu higijenu mališana, šta bi trebalo izbegavati u ishrani i kako sprečiti pojavu karijesa na mlečnim zubima. Osim toga, pogledaće i da li postoje neke anomalije u rastu zuba ili strukturi vilice.

Na drugi pregled najkasnije sa 4 godine

Druga poseta stomatologu bi trebalo da se obavi kada već niknu svi mlečni zubi, odnosno najkasnije sa navršene četiri godine života. Naravno, pod uslovom da u međuvremenu niste uočili nakupljanje kamenca ili neke druge probleme u pogledu oralnog zdravlja deteta. Karijes u ovom uzrastu nije toliko dramatičan - prema statistici, jedno od četvoro dece uzrasta 2 do 5 godina ima makar jedan pokvaren zub. Na ovom pregledu stomatolog će predložiti evenutalne korekcije u oralnoj higijeni ili preporučiti vađenje nekog zubića i još jednom proveriti da li postoje anomalije u strukturi vilice.

Kada je vreme za treći odlazak kod stomatologa

Idealno vreme za treću posetu stomatologa jeste u uzrastu od 7 godina, kada počinju da niču i prvi stalni zubi. Usled smene zuba kod dece se mogu javiti promene u zagrižaju, pa je veoma važno da stomatolog-ortodont temeljno pregleda vilicu i proceni da li je potrebno preduzeti neke mere. Naravno, ovaj pregled je moguće obaviti i nešto ranije, ukoliko je do smene zuba došlo i pre, ali se nikako ne preporučuje njegovo odlaganje.

image