Magazin

Stomatolog upozorio na štetnost jedne vrste vode: Narušava pH vrednost i oštećuje zubnu gleđ

Iako loš glas obično bije zaslađena pića i jedna vrsta vode se našla na "crnoj listi" stomatologa. Glavni razlog jeste taj što ona oštećuje zubnu gleđ, čak i pored toga što ne sadrži šećere i veštačke zaslađivače.
Stomatolog upozorio na štetnost jedne vrste vode: Narušava pH vrednost i oštećuje zubnu gleđ© Canva / slowmotiongli

Gotovo se svakodnevno govori o tome koliko je važno da u organizam unosimo tečnost, i to ne bilo kakvu, već - vodu. Mnogi bi pomislili da onda i nema neke razlike da li je u pitanju obična voda ili gazirana, ali stomatolozi upozoravaju da bi upravo gaziranu trebalo izbegavati ukoliko želite da sačuvate zdravlje zuba.

"Gazirana, voda sa mehurićima, može ostaviti negativne posledice na zdravlje zuba", naveo je doktor stomatologije, Rahul Nehra, u intervjuu za magazin Vejls Onlajn.

Zbog čega je gazirana voda štetna po zdravlje zuba

Kako je objasnio stomatolog, glavni krivac za oštećenje zubne gleđi zapravo je ugljen-dioksid, koji se dodaje u mineralnu vodu u procesu njene karbonizacije. Kada se rastvori u vodi, on se pretvara u ugljenu kiselinu, koja u usnoj duplji snižava pH vrednost, zbog čega posledično dolazi i do slabljenja emajla, zaštitnog sloja kojim su prekriveni naši zubi i koji je presudan za njihovo zdravlje.

Gazirane vode sa ukusima su još veća pretnja zubima

Osim ugljen-dioksida, zdravlju zuba dodatno štete i različite arome, kao i limunska i druge kiseline koje proizvođači vode dodaju u procesu pravljenja ovih osvežavajućih napitaka. U kombinaciji, ova jedinjenja predstavljaju ozbiljnu pretnju dentalnom zdravlju i mogu prouzrokovati velike probleme sa zubima i desnima. "Iako bi gazirana voda mogla biti zdravija alternativa gaziranim šićima, važno je konzumirati je umereno", dodao je stomatolog.

Ako volite gaziranu vodu, ovo je najbolji način da je pijete

Ukoliko ste, pak, veliki ljubitelj gazirane vode koji nije spreman da se odrekne omiljenog napitka, stomatolog preporučuje da je pijete tako da ona ne dođe u dodir sa zubnom gleđi. Najjednostavniji način da ovo izvedete jeste da koristite slamčicu, kako se voda puna ugljen-dioksida ne bi zadržavala u ustima. Takođe, važno je i redovno održavati higijenu usne duplje i voditi računa o tome da se u ishrani što manje koriste namirnice koje remete normalne pH vrednosti.

image