Magazin

Ilon Mask traži još jednog dobrovoljca za ugrađivanje moždanog implanta

Kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu Ilona Maska, dobila je dozvolu da hirurškim putem ugradi još jedan moždani implant. Ovo bi bila druga po redu operacija tog tipa, a ko će dobiti priliku da učestvuje u ovom eksperimentu preostaje da saznamo.
Ilon Mask traži još jednog dobrovoljca za ugrađivanje moždanog implantaGetty © Jonathan Raa/NurPhoto

Nakon što je sredinom prošle godine kompanija Neuralink, iza koje stoji tehnološki mogul Ilon Mask, dobila zeleno svetlo da započne sa procesom regrutacije pacijenata za ispitivanje njihovog moždanog implanta na ljudima, svet se podelio u dva tabora: jedan koji čine oni koji su kategorički protiv ovakvih eksperimenata i drugi - u kome su se okupile pristalice naprednih tehnologija u službi zdravlja.

Prvi eksperiment - delimično uspešan

U januaru ove godine moždani čip je ugrađen prvom pacijentu, a već nakon par meseci 29-godišnji Noland Arbo, koji je paralizovan od ramena na dole, uspeo je da odigra i prvu partiju šaha koristeći samo silu svojih misli. Ovaj događaj se u svetu neurohirurgije i medicine slobodno mogao nazvati epohalnim, premda se do sada ni jedan sličan zahvat nije izvodio na ljudima.

Međutim, već u maju tekuće godine Neuralinkov čip se susreo sa prvim preprekama. Naime, brojne niti su se otkačile od Arboovog mozga, ali je pacijent i dalje koristio BCI sistem oko 8 sati dnevno. Srećom, problem koji je nastao se ni na koji način nije odrazio ni na bezbednost mladom dobrovoljca, preneo je tada magazin Volstrit Džornal. 

Drugi pacijent bi uskoro mogao dobiti svoj moždani čip

Iako su se u funkcionisanju prvog moždanog implanta dogodile pogreške, Neuralink ne odustaje od svoje zamisli da u budućnosti nastavi da ugrađuje čipove. Štaviše, u toku su sakupljanje prijava za nastavak eksperimentalnog programa i selekcija kandidata koji bi zvanično postao drugi dobrovoljac kome bi bio ugrađen moždani čip. Za sada se na konkurs prijavilo preko 1.000 kandidata.

Kako navodi magazin Volstrit Džornal, pacijentu koji bude odabran za ovaj operativni zahvat će implant biti ugrađen dublje nego Nolandu Arbou, baš kako bi se sprečilo kidanje veza između niti i mozga. Ukoliko sve bude išlo po planu, druga operacija će biti izvedena u junu mesecu ove godine, a ko će biti srećni nosilac implanta preostaje da ispratimo.

image