Magazin

"Digitalni otisak" na internetu: Kako smanjiti (i sprečiti) curenje ličnih podataka

U savremenom internet prostoru je praktično nemoguće sakriti sve lične informacije. Srećom, uz malo truda količina ličnih podataka se može smanjiti, a onlajn servisi i portali sprečiti u sakupljanju svih narednih.
"Digitalni otisak" na internetu: Kako smanjiti (i sprečiti) curenje ličnih podataka© Canva / Be-Art

Šta je to "digitalni otisak"? Najjednostavnije rečeno to su tragovi koje svako od nas ostavlja na internetu, a kojima mogu pristupiti različiti onlajn servisi, drugi korisnici ili hakeri. Te tragove čine lične informacije o vama, vaše preference, komentari koje ostaljate ispod objava na društvenim mrežama, fotografije koje postavljate i tome slično.

Postoji dve vrste "digitalnih otisaka"

Podaci koji su se na prostorima interneta našli zahvaljujući vama, odnosno oni koje ste sami negde uneli ili objavili, nazivaju se "aktivni digitalni otisci". Pored njih postoji i druga vrsta tragova koji ostaju za vama na internetu i oni se nazivaju "pasivni digitalni otisci".

Na njihovo generisanje vi nemate direktnog uticaja kao na generisanje onih aktivnih, već se oni formiraju na osnovu "kolačića" i drugih internet tehnologija. I jedni i drugi mogu poslužiti zlonamernicima kao materijal za "prljave" radnje, te je kontrola nad ovakvim tragovima veoma važna za bezbednost.

Kako proveriti sopstveni "digitalni otisak"

Kako biste razumeli šta se sve na internetu zna o vama dovoljno je da u pretraživač unesete svoje ime i prezime (ili nadimak, ukoliko je on dovoljno upečatljiv i jedinstven), a potom malo temeljnije pretražite različite sajtove koji su se prikazali u rezultatima. Oni koji su ikada pretraživali informacije u sebi su mahom iznenađeni onim što su pronašli na internetu.

Sasvim sigurno će vam se, ukoliko koristite Fejsbuk ili Instagram prikazati pojedine objave, fotografije ili video zapisi, istorija posla ukoliko koristite Linkedin, pa čak i škola u koju ste išli ukoliko ste u to vreme učestvovali na nekom takmičenju i postigli upečatljiv rezultat. A to je sve samo vrh ledenog brega.

Kako smanjiti količinu "digitalnih otisaka"

Kada je reč o onim "aktivnim digitalnim otiscima", stvari su (relativno) jednostavne: objave na društvenim mrežama, komentari i slično mogu se ukloniti direktno sa vaših naloga. Istina, ponekada ovo zahteva dosta vremena, naročito ukoliko ste u prošlosti bili dosta aktivni u pogledu objavljivanja.

Međutim, "pasivne digitalne otiske" je gotovo nemoguće obrisati, ali je moguće sprečiti njihovo dalje sakupljanje. Kako? Korišćenjem zaštićenih brauzera, izbegavanjem kačenja na javne mreže bežičnog interneta, neprihvatanjem "kolačića" naročito na sajtovima koji nisu sigurni i blokiranjem reklamnih objava.

image