Magazin

Gugl o nama zna (skoro) sve: Možemo li da ga nateramo da sve "zaboravi"

Gugl je najpoznatiji servis na svetu koji svakodnevno koristi gotovo čitava populacija na Zemlji. On nam je uvek na raspolaganju, ali - po cenu naše privatnosti. Kako obrisati "pamćenje" Guglu?
Gugl o nama zna (skoro) sve: Možemo li da ga nateramo da sve "zaboravi"© Canva / Luca Sammarco

Na poslu, u učenju, u slobodno vreme - Gugl pretraživač je naš verni sapunik koji pažljivo beleži sve što izgovorimo, pretražimo na internetu ili sačuvamo na svom nalogu. Ukoliko i vama saznanje da Gugl o vama zna (skoro) sve uliva dozu nelagode, postoji način da tome stanete na put, a njegovo "pamćenje" potpuno obrišete.

Brisanje istorije pretraživanja

Gugl u svojoj memoriji čuva sve pojmove koje ste ikada pretraživali putem ovog brauzera koristeći svoj nalog. Bilo da je u pitanju jedna specifična pretraga ili kompletna istorija "guglanja", brisanje je moguće. Registru svojih upita na ovom pretraživaču možete jednostavno pristupiti na kartici "Web & App Activity" u okviru opcije "My Google Activity", odakle možete obrisati istoriju prethodnih pretraga i isključiti memorisanje svih narednih.

Kako da Gugl "zaboravi" gde smo sve bili

Osim što zna šta pretražujemo, Gugl vrlo dobro zna i kojim se putanjama krećemo i koja mesta posećujemo tokom dana. Ukoliko želite da se sa vašeg naloga uklone sve informacije o kretanju, na kartici "Timeline" treba da kliknete na "Manage history", a zatim i na brisanje svih zapisa. Ukoliko želite da Gugl nikada više ne pamti gde ste bili (i šta ste tamo radili), potrebno je da isključite opciju "bekapovanja", odnosno čuvanja podataka o kretanju.

Može li se upravljati informacijama o interesovanjima

Naša intersovanja su Guglu naročito zanimljiva, budući da se na osnovu onoga što nas zanima prikazuju i reklame. Iako često vrlo korisne, one nekada mogu otkriti i previše o nama. Ukoliko želite da obrišete sve što se tiče ove kategorije, to možete učiniti u Ad Center. Na kartici "Ad Personalization" nalazi se "prekidač" koji pokazuje da li je prikupljanje vaših interesovanja aktivirano, a na samom dnu stranice možete upravljati svim prethodnim podacima. Ukoliko prikupljanje ovih informacija isključite, obrisaće se i sve što je Gugl prethodno sačuvao o vama.

image
VV inauguration
banner