Magazin

Zašto se menja boja bebinih očiju

Nekada se deca rađaju sa plavim očima, ali im se s vremenom boja promeni kako rastu. Do treće godine života, ova očigledna promena može da se dogodi više od jednog puta i za to je "krivac" melanin.
Zašto se menja boja bebinih očiju© Pixabay/pexels

Nije neuobičajena pojava da se boja očiju bebe promeni. Na primer, od plave postane braon i ovo je uobičajena pojava, kaže Benjamin Bert, oftamolog. Stručnjaci naglašavaju da se najznačajnije promene u boji dešavaju između trećeg i šestog meseca. Ali nijansa koju vidimo sa 6 meseci možda se formira – što znači da bi trebalo da sačekamo nekoliko meseci da bismo mogli da tvrdimo sa sigurnošću koju boju očiju ima dete.

Iako ne možemo da predvidite tačan uzrast kada će boja očiju bebe biti trajna, Američka akademija za oftalmologiju kaže da većina beba stalnu boju formira do 9 meseci. Međutim, nekima je potrebno malo duže, te tek sa 3 godine bude jasno da li ima plave, zelene, braon oči.

Koja boja je najčešća

Kada je u pitanju boja koju će "primiti" oči bebe, šanse idu u korist braon boje. U studiji koja je uključivala 192 novorođenčadi otkriveno je da je prevalencija boje pri rođenju bila:

  • 63 odsto braon
  • 20,8 odsto plava
  • 5,7 odsto zeleno/braon
  • 9,9 odsto neodređeno
  • 0,5 odsto delimična heterohromija (varijacija u boji)

Zašto dolazi do ove promene kod beba

Melanin, vrsta pigmenta koji doprinosi boji kose i kože, takođe igra značajnu ulogu u šarenici ili dužici, odnosno mišićnoj opni između rožnjače i sočiva - kroz nju ulaze svetlosne zraci u oko. Kako melanociti u dužici reaguju na svetlost i luče melanin, Američka akademija za pedijatriju kaže da će boja početi da se menja. Oči koje su tamnije nijanse od rođenja, imaju tendenciju da ostanu tamne, dok će neke oči koje su počele sa svetlijom nijansom takođe potamniti kako se proizvodnja melanina povećava.

Ovo se obično dešava tokom prve godine života, a promena boje se usporava nakon 6 meseci. Mala količina melanina dovodi do plavih očiju, ali povećava sekreciju i beba može završiti sa zelenim ili braon.

"Melanin taložen u našoj šarenici daju boju očiju. I što više melanina imate, to su vam oči tamnije. Pigment je zapravo potpuno smeđ po izgledu, ali količina prisutna u šarenici može da odredi da li imate plave, zelene ili smeđe oči", kaže Bert.

Genetika utiče na boju očiju

Genetski materijal značajno doprinosi kakve boje očiju će imati beba. Stručnjaci napominju da nije samo jedan gen taj koji određuje boju očiju mališana. Mnogi geni deluju u saradnji. Iako neuobičajeno, da deca imaju plave oči iako roditelji imaju smeđe. Ali ako oba roditelja imaju smeđe oči, a baka i deda plave oči, povećava se šansa da ćemo imati plavooku bebu, Heltlajn.

image