Magazin

Šest načina da izgradite samopouzdanje

Za ljude sa niskim samopouzdanjem, svet koji ih okružuje je bojno polje, a svaki dan borba za "mesto pod suncem". Nisko samopouzdanje ne samo da ugrožava normalno funkcionisanje, već guši pozitivne emocije koje mogu postojati početku nečeg novog, predviđaju negativne scenarije. Jer, ne vuče vas unazad ono što jeste, već ono što mislite da niste
Šest načina da izgradite samopouzdanje© freepik/ArthurHidden

I taman kada je na oko sve u redu i kako treba, uključuje se i sindrom varalice, koji kao da govori "Nisi dovoljno dobar-a" i "Ima mnogo boljih od tebe".

Problemi sa samopouzdanjem mogu se javiti još u periodu detinjstva i odrastanja, dok su adolescenti i tinejdžeri naročito osetljiva grupa, budući da su izloženiji društvenim mrežama i njihovom negativnom uticaju. Sveprisutno je i nasilje na društvenim mrežama, kojem je prema statističkim podacima izloženo preko 50 procenata mladih.

Negativna slikao sebi koja se pod uticajem okruženja, medija i društvenih mreža godinama gradi, često stvara paralizujući strah, koji ne samo da lišava zadovoljstva življenja, već je i kamen spoticanja za razvoj ličnog života, prijateljstava i karijere.

Postoje praktični saveti koji mogu biti od pomoći svakome u borbi sa niskim samopouzdanjem.

Kažu - vi ste prosek pet ljudi sa kojima se družite. Prema tome, preispitajte okruženje u kome se nalazite, a sve "energetske vampire" (ljude koji negativno utiču na vas) isključite iz života. Sa druge strane, sa onima koji u vama bude pozitivne emocije, provodite više vremena, a nova poznanstva koja sklapate bazirajte na vrednostima koje želite da negujete.

Učinite vaš dom vašom mirnom lukom i ugodnim mestom za boravak u koju ćete svaki dan jedva čekati da se vratite sa posla, i u kome ćete uživati da provodite vreme, sami i sa gostima. Otarasite se nepotrebnih stvari koje bespotrebno zauzimaju prostor, osvežite enterijer lepim komadom nameštaja ili dekorativnim predmetom ili unesite u životni prostor malo zelenila.

Uživajte u hobiju koji imate, negujte ga i posvetite mu se, makar nekoliko sati nedeljno. Otkrijte nove strasti i talente - upišite se na kurs latinoamerikanskih plesova, krenite na kurs vajarstva ili časove slikarstva. Osećaj koji u nama budi stvaralaštvo ne može se uporediti ni sa jednim drugim, a endorfin koji se tom prilikom luči utiče na pozitivno raspoloženje.

Postavljanjem kratkoročnih, realnih ciljeva ne samo da ćete se lakše "pokrenuti", već ćete precrtavanjem istih sa spiska kada ih osvojite, stalno imati taj utisak da ste uspeli. Red, rad i disciplina su najveći neprijatelji niskog samopouzdanja, i vaši najbolji saborci u borbi sa njim. 

Zdrav način života koji uključuje pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost možda je i najbolji savet koji možemo dati kada je reč o podizanju samopouzdanja. Organizujte regularne i izbalansirane obroke u toku svakog dana: doručak, ručak i večeru pretvorite u rituale u kojima ćete uživati. Nema ništa lepše od ukusnog i lepo serviranog obroka uz prijatnu muziku ili omiljenu seriju! Fizička aktivnost neka postane neizostavni deo svakog vašeg dana - bilo da je u pitanju šetnja sa prijateljima ili kućnim ljubimcem, trening snage u teretani ili umirujuća joga. I duh i telo će vam biti zahvalni.

Naučite da odmarate i ugađate sebi. Odredite makar jedan dan u nedelji kada ćete odmarati bez griže savesti, posvetiti se sebi i malim stvarima koje vam pružaju zadovoljstvo. Uplatite tretman lica koji dugo odlažete, zakažite frizera ili organizujte SPA dan sa drugaricama, spojite lepo i korisno. Kada ispunjeni rituali postanu vaša rutina - problemi sa samopouzdanjem nestaće dok trepnete.

image