Magazin

Na parkingu pronađen zlatan prsten star 2300 godina

Izuzetno očuvan zlatan prsten star 2300 godina otkrili su izraelski arheolozi prilikom iskopavanja, na parkingu u Jerusalimu. Prsten je vrlo mali i veruje da je pripadao dečaku ili devojčici koji su živeli u toj oblasti tokom helenističkog perioda. Ovaj pronalazak menja ukupnu sliku tadašnjeg grada.
Na parkingu pronađen zlatan prsten star 2300 godina© youtube printscreen/Israel Antiquities Authority

Komad nakita, koji je "napravljen od zlata i ukrašen crvenim dragim kamenom, očigledno granatom", "nije nakupio rđu niti je pretrpeo druge vremenske uticaje", objavila je u ponedeljak Izraelska uprava za antikvitete, a piše Tajms of Izrael. Stilski odražava uobičajenu modu persijskog i ranog helenističkog razdoblja, koji datira od kasnog 4. do ranog 3. veka pre Hrista. U tom razdoblju ljudi su počeli da daju prednost zlatu s kamenjem pre nego izgraviranom zlatu.

Ovi novi nalazi otkrivaju da je grad imao zdravu ekonomiju i elitni status, pokazujući da su stanovnici bili otvoreni za široko rasprostranjene helenističke stilove i uticaje prisutne i na istočnom Mediteranu. To je suprotno prethodnim saznanjima da je Jerusalim u to vreme bio mali grad, ograničen na vrh jugoistočne padine ("Davidov grad") sa relativno malo resursa. Nalazi takođe otkrivaju da je grad bio proširen s brda ka zapadu, s mnoštvom privatnih i javnih zgrada, što sugeriše na vitalnost grada. Ovi arheološki artefakti pomažu u rekonstrukciji života i društva iz helenističkog perioda, dajući novi uvid u istoriju Jerusalima.

"To je veoma uzbudljiv komad, tako nešto ne nalazi se svaki dan", izjavila je Tehija Gangate, član tima za iskopavanje grada Davida, koja ga je našla dok je prosejavala iskopanu zemlju. Ona je potom dodala je ovo za nju emocionalno dirljivo otkriće, s obzirom da je oduvek želela da pronađe nešto od zlata, a naročito jer joj se ovaj san ostvario nedelju dana pre porodiljskog bolovanja.

Ovaj zlatni prsten pridružuje se drugim ornamentima iz ranog helenističkog perioda pronađenim na iskopinama, na parkingu u "Davidovom gradu, uključujući naušnicu sa rogatim životinjama i ukrašenu zlatnu perlicu.

Zlatni nakit bio je poznat u helenističkom svetu, od vladavine Aleksandra Velikog pa nadalje. Njegova osvajanja pomogla su u širenju i transportu luksuzne robe i proizvoda. 

image