Magazin

Kako naučnim metodama održati voće i povrće što duže svežim

Na žalost, sveže voće i povrće, zdrave i korisne namirnice za naš organizam, imaju tendenciju da brzo propadnu. Ipak, postoje naučne metode koje su vrlo korisne za održavanje ove hrane što duže svežom.
Kako naučnim metodama održati voće i povrće što duže svežim© Peter Wendt/unsplash

Kupimo krastavac, paradajz, zelenu salatu, krompir, jagode i jabuke na pijaci. Pravimo plan za jela koja ćemo jesti tokom sedmice, ali pre toga već smo odložili namirnice u frižider, jer smatramo da je to najsigurnini način da ih održimo "što duže u životu". Naučnici ističu da ovo brzo rešenje nije baš i efikasno. Šta je ono što treba da znamo o čuvanju svežih namirnica?

Svežina i kvalitet počinju na farmi

Poljoprivrednici uvek imaju za cilj da uberu proizvode kada su u optimalnom stanju, ali faktori pre i posle žetve (kao što su klima, pranje, čišćenje, transport) će uticati na svežinu i kvalitet. Kao potrošači, ne možemo direktno ovo da kontrolišemo, ali možemo paziti na stvari koje će uticati na proizvode kada ih donesemo kući - odstraniti trule, oštećene, buđave proizvode, kao i one koju su promenili boju.

Oprati ili ne

Ne moramo da peremo proizvode pre skladištenja. Mnogo toga što kupujemo je već oprano. U stvari, ako peremo voće i povrće i ne osušimo ih potpuno, dodatna vlaga će ubrzati propadanje u frižideru.

Pranje namirnica neposredno pre upotrebe je veoma važno jer se tako uklanja prljavština i štetni mikroorganizmi. Nije neophodno da se koristiti sirće u vodi za pranje uprkos tome što vidimo na društvenim mrežama. Studije pokazuju da sirće nema efekta na smanjenje mikrobnog opterećenja na sveže proizvode, piše Sajans Alert. Slično tome, ne bi trebalo da koristimo ni sodu bikarbonu - samo koristite običnu vodu iz slavine, predlažu stručnjaci.

Bitno kako se odlaže voće i povrće

Tri glavne opcije skladištenja su na pultu, u frižideru ili na "hladnom, suvom i tamnom mestu", kao što je ostava.

Banane, crni luk, beli luk, krompir, slatki krompir i cela bundeva će se bolje snaći u tamnoj ostavi ili ormanu. Ne skladištiti krompir i luk zajedno jer vlaga u krompiru utiče da se luk kvari brže. Svo zeleno lisnato povrće, šargarepa, krastavci, karfiol i brokoli najbolje je odložiti u fioci u frižideru.

Ne treba čuvati zajedno voće kao što su jabuke, kruške, avokado i banane, jer ovo voće oslobađa gas etilen dok sazreva, čineći obližnje voće da sazre i pokvari se brže. Jabuke i citrusi duže opstaju sveži u frižideru.

Još korisnih saveta

Ne treba kupovati oštećeno voće i povrće, dakle obratiti pažnju šta stavljamo u korpu. Takođe, poželjno je da se ove sveže namirnice "obrade", pre nego što ih stavimo na pult ili u frižider. Preporučljiva su i vakumiranja, jer, na primer, pasulj zatvoren u vakuumu može da se čuva do 16 meseci u frižideru. Inače će trajati oko četiri nedelje u frižideru ukoliko nije zatvoren.

image