Magazin

Navike posle obroka koje treba izbegavati u širokom luku

Izbalansiran obrok nije dovoljan sam po sebi da bi bio koristan našem telu. Važno je dao obratimo pažnju i na navike koje radimo posle jele, kao što su cigareta posle ručka ili popodnevna dremka, jer mogu imati više štete nego koristi.
Navike posle obroka koje treba izbegavati u širokom luku© Andrea Piacquadio/pexels

Ukoliko se osećamo umorno uprkos zdravoj ishrani, normalno je da se pitamo gde grešimo. Stručnjaci naglašavaju da možda nije problem u samom obroku, već u situacijama koje radimo nakon njega. 

Od ležanja do pušenja cigarete - postoje mnoge navike nakon obroka koje razvijamo tokom vremena. Ono što možda ne shvatamo je da naizgled bezopasni postupci mogu poremetiti nutritivnu ravnotežu obroka.

Dakle, u širokom krugu bi trebalo da izbegavamo da radimo sledeće stvari nakon obroka:

Zaobići voće

Sveže voće je veoma zdravo, ali kada ga jedemo posle jela, meša se sa konzumiranom hranom i ograničava njenu apsorpciju. Ovo može izazvati probleme sa varenjem i može promeniti nutritivnu vrednost hrane.

Pušenje - loša navika u svakom pogledu

Jedna od najgorih navika jeste pušenje i kao što svi znamo, veoma je štetno po zdravlje: "Već znamo koliko je to štetno za telo, ali pušenje odmah nakon obroka je zapravo 10 puta gore. Cigarete sadrže karcinogene koji mogu pogoršati sindrom iritabilnog creva, pa čak i dovesti do ulceroznog kolitisa", upozorila je nutricionista Maniša Čopra.

Odložiti dremku

Spavanje posle obroka nije dobro jer probavni sokovi koje "proizvodi" stomak podižu se i izazivaju žgaravicu. Ceo proces varenja je pogođen ovom ne tako dobrom navikom.

Zaboraviti na tuširanje i vežbanje odmah posle jela

Kada se tuširamo posle jela, krv juri ka koži da reguliše temperaturu tela što može dovesti do problema sa varenjem jer je za varenje potrebno mnogo energije, piše Helt šorts.

Vežbanje posle obroka može poremetiti proces varenja i ova akcija izaziva nadutost, mučnine.

Kafa, čaj ili voda tek posle sat vremena od obroka

Mnogi od nas vole da piju čaj ili kafu odmah posle jela. Ispostavilo se da je to loše za zdravlje. U njima su prisutna neka fenolna jedinjenja koja ograničavaju apsorpciju gvožđa, te ih treba konzumirati tek sat vremena nakon obroka.

Kada pijemo vodu odmah posle jela, smanjuje se lučenje enzima i sokova u želucu: "Pijte vodu najmanje pola sata pre obroka. Trebalo bi da sačekate sat vremena nakon što završite sa jelom pre nego što posegnete za čašom vode", savetovala je Maniša.

image