Magazin

Naučnici sve bliži uspešnoj i bezbednoj metodi kontracepcije za muškarce

Priča o muškoj kontracepciji traje skoro decenijama, a izgleda da su sada naučnici na dohvat ruke da je pronađu i da ona bude skoro bez neželjenih efekata. Nedavno istraživanje sprovedeno na miševima govori da je lek reverzibilan, odnosno da su nakon završene terapije, glodari ponovo bili plodni.
Naučnici sve bliži uspešnoj i bezbednoj metodi kontracepcije za muškarce© freepik

Nova vrsta "muške kontracepcije" koja se ne oslanja na dejstvo hormona pokazala je preliminarni uspeh - kod miševa. Takođe, zabeleženo je veoma malo neželjenih efekata. Da bi se došlo do kliničkih ispitivanja na ljudima, potrebne je neko vreme, ali u početnim eksperimentima na glodarima, prava doza leka data u pravo vreme, može da uđe u krvotok, pređe u testise i tako smanji aktivnost sperme. Jedinjenje je nazvano CDD-2807, a razvili su ga američki istraživači koji će nastaviti da dalje proučavaju ovaj vid kontracepcije.

Kako je teklo istraživanje

U desetak miševa ubrizgano je CDD-2807 dnevno tokom 21 dana. Mužjaci miševa kojima je data jedna od doza nisu uspevali oplode ženke iako su boravili u zajedničkom prostoru i parili se. Kada su lekovi prestali da deluju, a to je bilo posle 53. dana, mužjaci su ponovo počeli da daju potomstvo.

Prilikom ispitivanja testisa mužjaka miševa, istraživači su otkrili da su oni kojima je dozirao CDD-2907 imali su manji broj spermatozoida, manju pokretljivost i manje hiperaktiviranih spermatozoida u poređenju sa miševima u kontrolnoj grupi.

"Bilo nam je zadovoljstvo što smo videli da miševi nisu pokazali znake trovanja usled našeg tretmana, da se jedinjenje nije akumuliralo u mozgu, i da tretman nije promenio veličinu testisa. Posle perioda bez ovog jedinjenja, glodari su povratili pokretljivost i broj spermatozoida, i ponovo su bili plodni", kaže patolog Kortni Sejton.

Od prve pilule za kontracepciju prošlo više od pola veka

Prva pilula za žene, koja je namenjena kontroli rađanja, predstavljena je pre skoro 60 godina, a danas su ženama na raspolaganju brojni vidovi kontracepcije. Poslednji novi kontraceptiv za muškarce koji se pojavio na tržištu osamdesetih godina prošlog veka, je zapravo minimalno invanzivna vazektomija.

Već decenijama javnost i naučnici raspravljaju o mogućnostima "muškog oblika kontrole rađanja". Ideje su se kretale od nanočestica, preko umanjenja delotvornosti spermatozoida pilulom, do hormonskih injekcija. Do sada se pokazalo da je dizajniranje humanog leka dugog kontraceptivnog dejstva bez neželjenih efekata veoma teško. Ipak, čini se da je kandidat za kontracepciju sa Medicinskog fakulteta Bejlor veoma efikasan u ometanju funkcije sperme kod miševa, čemu svedoči i ova studija objavljena u časopisu Science.

image