Magazin

"Vejping" i pušenje smanjuju veličinu testisa

Sve popularniji "vejping", kao i konzumiranje drugih duvanskih proizvoda, dokazano mogu imati negativan uticaj na muško reproduktivno zdravlje, kao i na veličinu testisa, odnosno njihovo smanjivanje.
"Vejping" i pušenje smanjuju veličinu testisa© Canva / and.one

Pravi "udarac ispod pojasa" zadali su rezultati poslednjeg istraživanja koje su sproveli naučnici sa turskog Univerziteta Džumhurijet u kojima se jasno vidi povezanost konzumacije vejpova i drugih duvanskih proizvoda sa smanjivanjem veličine testisa.

Eksperiment pokazao zabrinjavajuće rezultate

Kako bi istražili uticaj duvana i duvanskih proizvoda na reproduktivno zdravlje, turski naučnici su sproveli eksperiment na 24 laboratorijska pacova (mužjaka), kojima su pre početka istraživanja bili uzeti uzorci mokraće, izmerena veličina testisa i broj i pokretljivost spermatozoida. Nakon toga, pacovi su bili podeljeni u tri grupe: prva grupa je bila kontrolna, druga grupa je bila izložena pari koju proizvode vejpovi (elektronske cigarete), dok je treća bila izložena duvanskom dimu.

Rezultati ispitivanja nisu nimalo optimistični: kod glodara iz druge i treće grupe, koji su bili pod uticajem dima od vejpova i cigareta, primećeno je značajno smanjenje veličine testisa. Osim toga, uočene su i deformacije semenovoda (kanalića kojima se semena tečnost kreće od testisa ka penisu) i smanjenje broja spermatozoida, dok je njihova brzina bila tek za nijansu manja.

"Rezlutati istraživanja dokazuju da postoje izmene u histopatologiji testisa, spermogramu i drugim parametrima kod pacova koji su bili pod uticajem duvanskog dima ili pare koju ispuštaju elektronske cigarete", zaključili su naučnici.

Arome iz vejpova dodatno brinu naučnike

Budući da su vejpovi izum novije generacije, naučnicima još uvek nije poznato na koji sve način tečnosti koje udišemo mogu uticati na opšte zdravlje čoveka, kao i koje su prave posledice izloženosti hemikalijama koje su dodate za pojačavanje arome. U prilog tome govore i brojni snimci i iskustva korisnika društvenih mreža koji tvrde da su nakon nekoliko godina "vejpinga" osetili ozbiljne zdravstvene tegobe.

Prodaja vejpova u Srbiji raste iz godine u godinu

Ukoliko se obrati pažnja na zvanične podatke Agencije za privredne registre, na kojoj je obaveza svakog pravnog lica da na kraju godine dostavi finansijske izveštaje, može se uočiti i značajan porast prihoda koji ostvaruju privredni subjekti koji su registrovani za obavljanje delatnosti prometa elektronskih cigareta.

Tako je, samo tokom prošle godine, kod jednog od najvećih distributera e-cigareta, tečnosti i vejpova primećen porast od preko 300 posto u odnosu na prethodnu (2021.) fiskalnu godinu: u 2022. godini, prihod od prodaje bio je 1.773.082.000 dinara, dok je u 2021. on bio malo preko 558 miliona dinara.

Kod drugog najvećeg distributera, situacija je slična: a njihov promet je u odnosu na 2021. godinu porastao preko 200 posto: u 2022. godini, prihod od prodaje bio je skoro 285 miliona dinara, dok je u 2021. godini on jedva premašivao 132 miliona dinara! Ukoliko se zbir prihoda samo ova dva pravna lica podeli sa 1200 (koliko je prosečna cena jednog vejpa) dolazi se do podatka da je samo kod ta dva distributera prodato blizu 1.714.411 vejpova u 2022. godini!

image