Magazin

Fenomen Merilin Monro: Od nesrećne devojčice do seks ikone koja i dalje obara Ginisove rekorde

"Merilin Monro je najsočniji komad koji je sišao sa kalifornijskih brda još od kada je otkrivena mandarina" - ovim rečima opisana je najpoznatija plavuša na svetu u prvom izdanju magazina Plejboj. I zaista, od sredine prošlog veka pa sve do danas, ona ostaje jedna od najsjajnijih zvezda Holivuda. Danas bi Merilin proslavila svoj 98. rođendan, da sudbina nije htela drugačije, ali bez obzira na to što je nema već skoro 62 godine, ona i dalje obara Ginisove rekorde i biva predmet teorija zavera.
Fenomen Merilin Monro: Od nesrećne devojčice do seks ikone koja i dalje obara Ginisove rekordeGetty © Baron/Hulton Archive

Norma Džin Mortenson, koja je postala poznata pod umetničkim imenom Merilin Monro, oduvek je intrigirala javnost. Šarm i zanosne obline čuvene plavokose glumice ostavljale su muškarce pored kojih bi se našla praktično bez daha, a žene - u senci njene pojave. Rani imidž glupe i zavodljive plavuše kasnije je ustupio mesto tragičnoj figuri osetljive i nesigurne žene, koja nije mogla da podnese pritisak Holivuda, niti da od njega pobegne. Njena ranjivost i senzualnost, u kombinaciji sa prerano prekinutim životom, na kraju su je uzdigle do statusa američke kulturne ikone. Sećanje na nju ne bledi ni nakon njene smrti, a evo, prošlo je već skoro 62 godine. Štaviše, iz godine u godinu je opsednutost njome sve jača.

Fenomen koji će zauvek ostati bez objašnjenja i koji obara Ginisove rekorde

Fenomen Merilin Monro je nemoguće objasniti. O njenom liku i delu se i dan danas pišu senzacionalističke vesti i snimaju filmovi, a stvari koje je ona nosila za života na aukcijama dostižu basnoslovne vrednosti i obaraju sve Ginisove rekorde. Čak je i kripta pored one u kojoj glumica počiva bila predmet pomame među bogatašima. I to ne tako davno - u aprilu ove godine, kada je konačno prodata za 195.000 dolara.

Čuvena svetlucava, šivena po meri haljina u boji kože, sa više od 6.000 ručno ušivenih kristala, koju je dizajnirao francuski kostimograf Žan Lui i koju je Merilin nosila na nastupu povodom 45. rođendana predsednika Džona Kenedija, nosi titulu najskuplje haljine koja je se ikada našla "ispod čekića" - njena cena na aukciji 2016. godine dostigla je vrtoglavih 4,8 miliona dolara.

Među Ginisovim rekorderima su i umeci za grudi koje je Merlinka nosila. Ovi "veštaci" u boji kože napravljeni od sunđera i prekriveni pamučnom tkaninom služili su da se ne vidi da seks-ikona nosi brushalter, a na aukciji su prodati za 5.000 dolara. Cena možda nije toliko visoka u poređenju sa drugim stvarima koje su divi pripadale, ali su svakako najskuplji umeci ikada prodati.

Njeni obožavaoci su spremni na sve samo da bi došli u posed nečega što je ona koristila, a pomama za njenim stvarima graniči se sa apsurdom. Na aukcijama su se prodavali i njeni korišćeni ruževi za usne, senke za oči, pa i lažne trepavice koje je Merilin koristila kako bi upotpunila izgled na svečanostima. Prodavala se čak i dokumentacija njenih medicinskih zahvata i čestitka koju je dobila od oca dok je ležala u bolničkoj postelji.

Merilin Monro "oživljavaju" i poznate ličnosti

Duh Merilin Monro iz godine u godinu "oživljavaju" i mnoge poznate ličnosti. Tako se 2022. godine na Met Gala manifestaciji starleta Kim Kardašijan pojavila na crvenom tepihu u čuvenoj rođendanskoj "goloj" haljini koja je pripadala filmskoj zvezdi i time izazvala buru reakcija, a samo par nedelja pre toga je ista ta haljina poslužila kao inspiracija za odevnu kombinaciju pevačice Dože Ket na dodeli Gremi Nagrada.

O njoj je snimljeno i nekoliko dokumentarnih i biografskih filmova, a poslednji je svetlost dana ugledao u septembru 2022. godine. Film "Plavuša", koji je režirao Enrdju Dominik, prikazivao se na Netfliksu, a kako je i sam reditelj otkrio, priča koju je želeo da ispriča jeste priča o tome na koji način traume iz detinjstva formiraju odraslu osobu.

Teško detinjstvo i tragičan kraj

Merilin Monro je imala veoma teško detinjstvo: tokom odrastanja promenila je čak 12 hraniteljskih porodica, a više od godinu dana provela je i u sirotištu u rodnog gradu, Los Anđelesu. Kao jako mala nekoliko puta je bila žrtva pokušaja silovanja, baš u hraniteljskim porodicama u kojima je živela.

Dok nije osvojila Holivud, Merilin je radila u fabrici municije. Sudbonosni susret sa fotografom iz First Motion Picture Unit kompanije joj je okrenuo život naglavačke pomogao joj da pokrene karijeru pin-ap modela. Zahvaljujući tome otvorila su joj se i vrata filmske industrije, nakon čega je zanosna plavuša dobila i nekoliko uloga. Iako je bila veoma uspešna, nikada nije bila čak ni nominovana za Oskara.

Međutim, uporedo sa filmskom, Merilin je gradila i karijeru starlete. Njena fotografija koja je našla na naslovnici prvog u istoriji "Plejboj magazina" jedna je od najpoznatijih fotografija svih vremena, a zahvaljujući njoj Hju Hefner je praktično ni iz čega pokrenuo biznis i stvorio imperiju u tada potpuno novoj industriji.

Nažalost, slava koju je toliko želela je na kraju koštala života. Starleta je teško izlazila na kraj sa time što je njen privatni život bio uvek u centru pažnje, pa je utehu tražila u opijatima i alkoholu. Početkom avgusta 1962. godine umrla je nakon što se predozirala barbituratima. Iako klasifikovana kao samoubistvo, njena smrt je do danas ostala predmet raznih spekulacija i teorija zavere.

image