Magazin

Ovih 5 "nevidljivih" kućnih poslova i porodičnih obaveza ženama crpe najviše energije

Upravljanje domaćinstvom je najčešće briga žene, a ma koliko to izgledalo jednostavno, istina je potpuno suprotna. Na spisku zadataka jedne žene (i majke) nalazi se gomila "nevidljivih" poslova i svaki od njih crpi dosta energije.
Ovih 5 "nevidljivih" kućnih poslova i porodičnih obaveza ženama crpe najviše energije© Canva / Elnur

Briga o domaćinstvu i porodici je "poduhvat" i za muškarca i za ženu, ali je po pravilu na nežnijem polu imak malčice više obaveza. Nekada one i nisu toliko krupne, ali svakako zahtevaju puno pažnje i koncentracije. U intervjuu za Hafington Post nekoliko majki podelilo je svoje iskustvo porodičnog života, a njihovi primeri pokazuju koje su to obaveze koje se ne vide "na radaru".

Briga o garderobi

Sortiranje stvari za pranje, punjenje i pražnjenje mašine za veš, ređanje stvari na sušilicu, a potom i u orman oduzima dosta vremena, naročito ukoliko u porodici pored dvoje odraslih ljudi ima i male dece. Osim toga, briga o garderobi podrazumeva i organizaciju ormana u skladu sa sezonom, odnosno prepakivanje letnjih i zimskih stvari, kao i kupovinu novih - od kupaćih kostima, preko svakodnevne odeće i obuće, pa sve do one za posebne prilike ili treninge.

Planiranje obroka

Planiranje obroka možda ne izleda kao zahtevan posao koji oduzima mnogo vremena, ali itekako jeste. Ne samo da je na ženi odgovornost da osmisli obroke na par dana unapred (a nekada i čitavu nedelju), već je obično i nabavka namirnica njen deo posla. Pritom, i tu treba voditi računa o nekoliko stvari: o tome ko šta voli da jede, o tome da svaki obrok bude nutritivno bogat, ali i da se namirnice ne pokvare dok ne dođu na red za pripremu.

Kupovina osnovnih stvari za domaćinstvo

Baš kao i nabavka namirnica, i nabavka osnovnih stvari za domaćinstvo je najčešće odgovornost žene. Da li ima toalet papira, šampona, ubrusa, pelena i ostalih potrepština? Razmišljanje o svemu tome ne samo da iziskuje vreme i pažnju, već je i dosta opterećujuće i stvara konstantan pritisak u glavi da se nešto ne ispusti iz vida.

Obaveze oko vrtića ili škole i praćenje roditeljskih grupa na mesindžerima

Obično je dovođenje i odvođenje dece iz škole ili vrtića stvar dogovora - nekada je za to zadužen otac, nekada majka, a nekada odgovornost preuzmu i bake i deke. Međutim, kada je reč o popunjavanju formulara za upis, stipendije i slično, pravdanju izostanaka sa časova, kao i kada je reč o praćenju roditeljskih grupa i odgovaranje u njima, to najčešće prećutno pripadne ženi. 

Organizovanje vanškolskih aktivnosti i dečijih rođendana

Organizovanje vanškolskih aktivnosti, odlazaka sa društvom u prirodu, na pozorišne predstave i dečije rođendane najčešće na sebe preuzimaju žene. One su po pravilu pedantnije i ažurnije i sve datume drže "u malom mozgu". Ipak, baš kao i planiranje drugih stvari, i ova je dosta opterećujuća, jer je važno da se uvek svuda stigne i da se isprati da se ne propusti nešto važno.

image