Magazin

Ovo cveće je otrovno za mačke: Ako volite prolećne bukete, dobro razmislite gde ćete ih staviti

Buketi cveća su mnogima važan detalj kada je dizajn enterijera u pitanju. Prilikom njihovog odabira ljudi se najčešće vode time koliko se one uklapaju u dekor i koliko dugo ostaju sveže, ali to nije jedino o čemu treba brinuti, naročito ukoliko u stanu ili kući živi još i mačka.
Ovo cveće je otrovno za mačke: Ako volite prolećne bukete, dobro razmislite gde ćete ih staviti© Canva / pixelshot

Mačke su vrlo svojevoljni kućni ljubimci - one se kreću kuda one žele, penju se na mesta na koja vam ne bi ni palo na pamet da će se ikada popeti, i generalno rade šta im je volja. U domu bez biljaka i cveća to možda i nije toliki problem, ali ukoliko su police i zidovi ipak ukrašeni ovim "zelenim ljubimcima" postoji rizik da će ih mačka ne samo oboriti, već i gricnuti. Tu i nastaje problem, jer su pojedine biljke veoma opasne po zdravlje mačaka.

Narcisi

Sa dolaskom lepog vremena mnogi svoj dom vole da ukrase buketom narcisa - ovo cveće je pravi simbol proleća koje svojim jarkim bojama doprinosi boljem raspoloženju. Međutim, ukoliko mačka iz radoznalosti ili dosade pregrize listove narcisa može doći do trovanja praćenog grčevima u stomaku, dijarejom i povraćanjem. I to u najboljem slučaju, dok se u najgorem mogu pojaviti i problemi sa srcem.

Lale

Bogati buketi lala zaista čine životni prostor lepšim i vedrijim mestom, ali ukoliko u vašoj porodici živi još i mačka, ovo cveće nikako nije dobar izbor. Od malo grickanja joj najverovatnije neće biti ništa, ali ako pojede ceo cvet (ili lukovicu, ako volite saksijske lale), mogu se pojaviti i simptomi torvanja, ali i iritacije njuške i usta, kao i otežano disanje. 

Krasuljak

Ovo livadsko cveće koje se najčešće donosi kao "suvenir" sa produženog vikenda negde u prirodi izgleda jako lepo, ali je poprilično opasno po zdravlje vašeg ljubimca. Ukoliko mački padne na pamet da, recimo, uzme da žvaće cvetove krasuljka, trovanje je neminovno. Simptomi variraju zavisno od starosti mačke i njenog zdravlja, ali su u većini slučajeva isti - dijareja i povraćanje, prenosi portal DejliPoz.

Ljiljani

Ljiljani su možda i najopasnije cveće po zdravlje mačaka. Čak i obično njuškanje ljiljana (a pogotovo grickanje) može izazvati jako trovanje koje traje i po nekoliko dana, dok se kod osetljivijih mačaka mogu javiti i ozbiljni, pa čak i hronični problemi u radu bubrega. Zato ukoliko volite ljiljane dobro promislite gde ćete postaviti vazu kako mačka ne bi mogla da joj priđe.

image