Magazin

Izabran najružniji automobil na svetu

Skoro svaki vlasnik automobila će reći da je njegov četvorotočkaš najbolji i najlepši, ali jedno istraživanje jasno stavlja do znanja koja kola to zaista jesu, a koja su pak najružnija. U obzir su prilikom ispitivanja uzeti ukupne dimenzije vozila i vizuelna proporcije, a emocije su ostavljene po strani.
Izabran najružniji automobil na svetu© Andy Vult/unsplash

Zlatni presek se obično vezuje za umetnost i matematiku i sada je svoju primenu pronašao u automobilskoj industriji, jer je kompanija Vanarama, koja se bavi trgovinom automobila, iskoristila ovaj pojam kako bi "pronašla" najlepši odnosno najružniji auto. Stručni tim je u okviru studije uvrstio 50 modela auta kako bi došli do odgovora - koja auto je najlepše, a koje najružnije. Analizirali su dužinu i međuosovinsko rastojanje, kao i ključne karakteristike dizajna, kao što su postavljanje znakova i svetala, a kako je navedeno vodili su se principima zlatnog preseka, odnosno onim što naše oko vidi kao najskladnije. 

Šta govore ključni nalazi

  • Prema analizi, Audi A3 je najlepši automobil za svakodnevicu (ocenjen je sa 83 poena od mogućih 100)
  • Slede VW Golf i Vauxhall Mokka (izjednačeni - 80 poena od mogućih 100)
  • Nemačke marke automobila čine osam od 10 najlepših
  • Kia Picanto je najmanje lep automobil (ocenjen da 7 poena od 100)
  • Slede ga Citroen C1 i Kia Sportage
  • U proseku, Audi pravi automobile koji najbolje izgledaju (77 poena od 100)
  • Dok Kia pravi automobile najgoreg izgleda (19 od 100 poena)

Kia Picanto - ružan, al se prodaje dobro

Ovaj auto je "najudanjeniji" od zlatnog preseka i nije baš prijatan za oko. Ipak, sudeći po prodaju u svetu, mnogi se neće složiti.

Dok ova lista uključuje luksuzne proizvođače kao što su Land Rover i BMW,  specifični modeli koji su obuhvaćeni su oni koji se najčešće voze u Velikoj Britaniji, te iz kompanije Vanarama objašnjavaju da su sigurni da podaci "pokrivaju" automobile koji su najrelevantniji za vozače.

image