Magazin

Pica sa lepkom, kamenje za ručak: Gugl AI softver daje pogrešne i potencijalno opasne odgovore

Trčanje sa makazama, pravljenje pice sa lepkom, kupanje sa tosterom - sve ovo je, po mišljenju Gugl AI Overvju softvera sasvim normalno. Štaviše, preporučljivo je. Zbog ovakvih odgovora Gugl se našao na stubu srama, ali predstavnici kompanije smatraju da odgovori nisu reprezentativan primer rada softvera.
Pica sa lepkom, kamenje za ručak: Gugl AI softver daje pogrešne i potencijalno opasne odgovore© DALL-E by ChatGPT

Internet pretraživač Gugl, koji je oduvek važio za najpouzdaniji pretraživač na svetu, je ovih dana na meti kritika nakon što su korisnici putem društvenih mreža počeli da dele apsurdne, pa i zabrinjavajuće rezultate pretrage. Glavni krivac za sve je Gugl AI Overvju softver koji je odnedavno implementiran u brauzer.

Trčanje sa makazama, kupanje sa tosterom i pravljenje pice sa lepkom

Iako neki odgovori koje je generisala veštačka inteligencija zaista jesu komični, ima i onih koji mogu biti izuzetno opasni po zdravlje i bezbednost. Tako je, na osnovu jednog korisničkog upita, Gugl AI Overvju sugerisao da je trčanje sa makazama odlična kardio vežba koja može da poboljša zdravlje srca i koja ima pozitivan uticaj na koncentraciju, navodeći da su pojedini rekreativci čak istakli i da je dobro za otvaranje pora.

Drugom korisniku je Gugl AI Overvju "posavetovao" kupanje sa tosterom kao zabavan način za ublažavanje posledica stresnog dana, pozivajući se na prethodna iskustva drugih korisnika. Ono što Gugl nije uzeo u obzir jeste sarkastičnost podeljenih "iskustava", već ih je shvatio potpuno ozbiljno. U nastavku odgovora, on je ipak naglasio kako ovakvo kupanje može imati fatalne posledice i dodao da će potrošnja energije biti jako visoka.

Još jedan bizaran primer nepravilnog generisanja odgovora podelio je korisnik koji je od Gugla tražio savet kako da mu sir ne klizi sa vruće, tek pripremljene pice. Odgovor koji je dobio nikako nije očekivao:

"Dodajte oko 1/8 šoljice netoksičnog lepka u sos kojim prelijete picu kako bi podloga bila lepljivija". Kreativno, nema šta, ali - kakav je to savet i na osnovu čega je tačno Gugl zaključio da je baš to pravi način za pravljenje pice?

Gugl: "Ovakvi upiti su retki, odgovori nisu reprezentativan primer rada softvera"

Budući da su se bizarni odgovori Gugla munjevitom brzinom proširili na svim društvenim mrežama i izazvali burne reakcije korisnika, portal Biznis Insajder je kontaktirao predstavnike kompanije kako bi istražio u čemu je tačno problem. Po njihovom mišljenju ovakvi odgovori su ekstremno retki i ne predstavljaju iskustva većine korisnika interneta. "Koristićemo ove primere da usavršimo rad sistema", dodali su predstavnici Gugla.

Ipak, ovakav odgovor nije zadovoljio korisnike najpoznatijeg pretraživača na svetu, koji su ogorčeni činjenicom da veštačka inteligencija sugeriše nešto što može ugroziti živote hiljada korisnika. Štaviše, veliki broj njih je prosto užasnut činjenicom da Gugl na neki način svaljuje krivicu na neobične korisničke upite, umesto da prizna da softver ima poteškoća u generisanju odgovora i razgraničavanju istinitih i sarkastičnih tvrdnji.

image