Magazin

Majkrosoft lansirao VALL-E, softver koji za 3 sekunde "klonira" vaš glas

Zaljubljenici u veštačku inteligenciju odnedavno imaju pristup još jednom softveru. U pitanju je Majkrosoftovo "AI mezimče" VALL-E, koji može u potpunosti da oponaša ljudski glas i pozadinske zvukove i kome za prikupljanje potrebnih tonova i generisanje audio-formata treba svega 3 sekunde.
Majkrosoft lansirao VALL-E, softver koji za 3 sekunde "klonira" vaš glas© Canva / B4LLS

Ne prođe ni dan, a da nas vesti iz sveta veštačke inteligencije i savremenih tehnologija ne iznenade. AI softveri polako osvajaju sve više funkcionalnosti i postaju sve sposobniji, što mnogima ide na ruku. Jedno on takvih AI rešenja jeste i najnovije "mezimče" tehnološkog lidera Majkrosoft, koje zove se VALL-E.

VALL-E je jedan od najboljih alata za "kliniranje" glasa

Ukoliko na Guglu ukucate pojam "kloniranje glasa" sigurno ćete pronaći dug spisak softverskih rešenja koji nude ovakvu mogućnost. Neki su besplatni, drugi se naplaćuju, ali rezultat je (približno) isti - dobićete zvučni zapis koji je generisao softver sa veštačkom inteligencijom, a koji zvuči kao da ste ga snimili vi.

Međutim, u moru alata koji pružaju ovakav funkcional, naročito se, po mišljenju korisnika, ističe softver sa veštačkom inteligencijom VALL-E, koji je razvio Majkrosoft. On za samo 3 sekunde kreira "audio-klona" koji može umesto vas može čitati članke, generisati zvučne zapise za video snimke, pa čak i prezentovati na sastancima.

Do tančina usavršen AI alat istreniran je na osnovu Metinog LibriLajt softvera - audio-biblioteke koja sadrži preko 60.000 sati zvučnih zapisa koje je snimilo više od 7.000 ljudi sa engleskog govornog područja. Koristeći "akustične tokene" on može da predvidi ton koji bi korisnik koristio tokom izgovaranja teksta i generiše zvučni zapis tako da on u potpunosti odgovara kontekstu.

Mračna strana "kloniranja glasa" zabrinjava korisnike

Budući da ovaj alat pruža doživljaj da je audio-snimak kreirao čovek, korisnike i eksperte za bezbednost na internetu najviše brine što on može dospeti u pogrešne ruke. Korišćenjem ovakvim snimaka može doći do "curenja" poverljivih informacija, izvršenja bankarskih malverzacija, pa čak i emotivnih ucena.

Tako, primera radi, sajber-kriminalci mogu napraviti snimak koji zvuči baš kao vaš rukovodilac, pozvati vas i pustiti ga sa računara ili drugog uređaja. Po sličnom principu mogu iznuditi poverljive podatke o broju računa u banci. Posebno obazrivi bi trebalo da budu roditelji i bake i deke, koji mogu dobiti poziv ili glasovnu poruku u kojoj njihovo dete traži novac ili neku vrstu pomoći.

image