Magazin

Prizivanje čet-bota: Majkrosoft dodaje novo dugme na tastature za lakši pristup AI funkcijama

Počevši od januara ove godine, pojedini računari i laptopovi sa Windows operativnim sistemom dobiće specijalno "Kopilot" dugme - taster koji će pokretati Majkrosoftov čet-bot sa veštačkom inteligencijom. Ovo je i prva veća promena na tastaturama koju je Majkrosoft implementirao od 90-ih godina prošlog veka.
Prizivanje čet-bota: Majkrosoft dodaje novo dugme na tastature za lakši pristup AI funkcijama© Canva / DaryaDanik

Početak 2024. godine doneo je i jedan veliki novitet u IT industriji - kompanija Majkrosoft dodaće na tastature pojedinih novih laptopova i personalnih računara novo AI dugme prvi put posle skoro 30 godina. Pritiskom na taster korisnik će "prizivati" čet-bot na bazi veštačke inteligencije koji je razvo tehnološki gigant.

"Kopilot" - prečica do veštačke inteligencije

Budući da veliki broj korisnika čet-botovima pristupa putem brauzera ili specijalno dizajniranih aplikacija, ova izmena je više simbolična i označava početak intenzivne i kompetitivne godine koja nas čeka, a u kojoj će se kompanije utrkivati da nadmaše jedna drugu.

Novi AI taster nosiće logo Kopilota, Majkrosoftovog softvera sa veštačkom inteligencijom, i biće smešten pored tastera za razmak, odnosno "spejsa". Na nekim računarima zameniće jedan od "CTRL" tastera koji se na nalaze sa leve i desne strane, dok će na drugima zameniti "Windows ", odnosno meni taster.

Majkrosoft nije prvi koji je personalizovao tastaturu

Kompanija Majkrosoft nije prva koja se dosetila a svoju tastaturu personalizuje, odnosno prilagodi sopstvenim softverskim proizvodima. Osamdesetih godina prošlog veka ovaj novitet implementirao je i Epl, koji je na tastature svojih uređaja stavio "Komend" dugme.

I Gugl je imao specijalizovano dugme na svojim Hrombuk računarima. Ovaj tehnološki gigant bio je prvi koji je eksperimentisao sa tasterom koji je specijalno namenjen proizvodima sa veštačkom inteligencijom, a pritiskom na taj taster pokretao se glasovni asistent.

Nova tastatura premijerno već naredne sedmice

Majkrosoft operativni sistem Windows je definitivno najzastupljeniji kada su desktop i laptop računari u pitanju - njih koristi čak 82 procenta korisnika. Poređenja radi, Epl zauzima devet procenata tržišta, dok samo 6 posto pripada Gugl proizvodima.

Očekuje se da će nova tastatura sa implementiranim "Kopilot" tasterom svetlost dana ugledati već naredne nedelje. Na sajmu gedžeta CES u Las Vegasu, Majkrosoft će predstaviti nove modele tastatura, a kakav će biti odziv publike, ostaje da vidimo.

image