Magazin

Tajne lansiranja "Sputnjika-1": Šta piše u pismu ruskog naučnika koje na aukciji košta 775.000 evra

Koje tajne krije rukom ispisano pismo čija je početna cena na aukciji 775 hiljada evra? I kome je pionir sovjetske kosmonautike uopše pisao te davne 1956. godine? Odgovor stiže pravo sa Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu gde je "glavna zvezda" aukcije upravo pismo akademika Sergeja Koroljova.
Tajne lansiranja "Sputnjika-1": Šta piše u pismu ruskog naučnika koje na aukciji košta 775.000 evra© Canva / LiliGraphie

Pitanje je kako bi danas Rusija bila pozicionirana u svetu kosmonautike da se davnih 50-ih godina njenim razvojem nije bavio Sergej Koroljov,"otac" sovjetske kosmonautike. Ovaj genije bio je neiscrpni izvor energije i znanja, a zahvaljujući njemu napravljeni su i prvi veliki koraci u osvajanju kosmosa. Danas, skoro sedam decenija kasnije, jedno od njegovih pisama u kojima se detaljno opisuje priprema za lansiranje "Sputnjik-1" veštačkog satelita u svemir, našlo se na aukciji u Sankt Peterburgu, u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma, a početna cena na licitaciji iznosi oko oko 775 hiljada evra (75 miliona rubalja).

Pismo Koroljova otkriva kako su tekle pripreme za lansiranje satelita u svemir

Pismo Sergeja Pavloviča Koroljova napisano je davne 1956. godine, mnogo pre nego što je čovek prvi put kročio u nepregledna kosmička prostranstva. U njemu se sovjetski naučnik obraćao svom kolegi, Konstantinu Bušujevu, i to pravo iz sanatorijuma u Kislovodsku, gde je bio na odmoru i rehabilitaciji. Iako bi makar tada trebalo da ne misli o poslu, misli Koroljova su bile usmerene upravo ka tome - kako najbolje pripremiti za lansiranje "Sputnjik-1", prvi veštački satelit Zemlje.

U svom dobro prepoznatljivom stilu - sa puno detalja i činjenica zasnovanih na studioznim proračunima - Koroljov je sa Bušujevim delio svoje misli o tome kakve agregate bi najbolje bilo postaviti na satelit, da li je pametnije osloniti se na mehanizme ili pneumatiku, kao i na koji način napraviti kabinu tako da ona bude maksimalno obezbeđena. Uz to, on je Bušujevu delegirao zadatke kako se proces pripreme ne bi zaustavio dok je on odsutan. Na kraju krajeva, do lansiranja je ostalo samo godinu dana.

Pismo Koroljova je bilo i u kosmosu

Sergej Koroljov je oduvek maštao da poleti u kosmos, ali mu se ta želja nažalost nije ispunila. Zato su ruski kosmonauti došli na ideju da na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS), ako ništa drugo, pošalju bar njegovo pismo. U nekoliko odvojenih misija, ono je zajedno sa kosmonautima, po 16 puta dnevno obletalo Zemlju, kako bi se na kraju našlo na peterburškoj aukciji. Zajedno sa pismom Koroljova, na MKS se nalazila i fotografija Jurija Gagarina sa njegovim autogramom.

Početna cena za ovaj biser ruske kosmonautike iznosi 75 miliona rubalja, odnosno oko 775 hiljada evra, a pored pisma su se na aukciji našli i drugi zanimljivi predmeti iz ruske istorije: fotografija Jurija Gagarina sa autogramom, slika predsednika Rusije, Vladimira Putina, sa Donaldom Trampom i njihovim autogramima, kao i patike frontmena muzičke grupe "Kino", Viktora Coja.

image