Magazin

Suvozači, budite oprezni: Ovakvim sedenjem ugrožavate svoj i život drugih putnika u automobilu

Udobnost tokom vožnje kolima je važna, ali je bezbednost još važnija. Baš iz tog razloga stručnjaci za bezbednost u saobraćaju apeluju na suvozače da dobro obrate pažnju na to kako sede jer i najmanja saobraćajna nezgoda može dovesti do tragičnih posledica.
Suvozači, budite oprezni: Ovakvim sedenjem ugrožavate svoj i život drugih putnika u automobilu© Freepik / freepik

Sa dolaskom lepog vremena mnogi od nas se trude da svaki trenutak provode sa društvom i porodicom van grada, a prevozno sredstvo za tako kratka putovanja je najčešće automobil. Kada je u kolima dvoje, najviše troje ljudi, to i nije tako strašno, ali kada je putnika više, automobil i nije najudobnije rešenje, jer u skučeni prostor treba da stanu i putnici i putne torbe, a ponekada i kućni ljubimci. Tada svako traži način da se namesti što je komfornije moguće i dok putnicima koji sede pozadi to nekako i polazi za rukom, suvozač nema mnogo izbora kada je način sedenja u pitanju.

Zbog nedostatka komfora suvozač obično sedi nebezbedno

Suvozačevo sedište je obično maksimalno približeno kontrolnoj tabli koja se nalazi ispred, a koja je izrađena od čvrstih materijala, najčešće plastike ili karbona. Budući da je prostora malo, suvozačeva kolena "udaraju" direktno u nju. Samim tim o udobnosti nema ni reči. Neki se dovijaju tako što sednu ukoso (ukoliko prostor u kolima to dozvoljava), a neki - tako što noge podignu na kontrolnu tablu. Međutim, ovakvo sedenje nikako nije preporučljivo jer se u rizik mogu dovesti svi putnici u automobilu (kao i drugi učesnici u saobraćaju), a ponajviše - upravo suvozač, koji je najbliži kontrolnoj tabli.

Posledice mogu biti fatalne

Razloga ima nekoliko: pre svega, tako podignute noge umanjuju vidljivost u retrovizoru koji se nalazi sa desne bočne strane vozila. Vozaču se zbog ovoga može desiti da ne primeti drugo vozilo u traci pored. Kada je reč o bezbednosti suvozača, tu su stvari još kompleksnije. U slučaju saobraćajne nezgode, vazdušni jastuk koji se nalazi u komandnoj tabli eksplodira velikom snagom i brzinom. Pošto su noge na tabli, on ih "gura" prema glavi i grudima, što može dovesti do ozbiljnih povreda. U najboljem slučaju kolena će udariti u zube, a u najgorem se zbog siline udarca može povrediti karlica ili kičma.

image