Magazin

Žena koja tvrdi da je "prava Marta" iz serije "Bejbi rejndir" tuži Netfliks za 170 miliona dolara

Žena koja je sebe identifikovala kao inspiraciju iza lika uhoditeljke Marte Skot u hit dramskoj seriji "Bejbi rejndir" podnela je tužbu od 170 miliona dolara protiv Netfliksa. Fiona Harvi ("prava" Marta) je optužila Netfliks za klevetu, namerno nanošenje emocionalnog stresa, nemar, grubi nemar i kršenje njenog prava na publicitet.
Žena koja tvrdi da je "prava Marta" iz serije "Bejbi rejndir" tuži Netfliks za 170 miliona dolara© Youtube Screenshot/Netflix

Uspeh serije "Bejbi rejndir", objavljene ove godine, u kojoj glavnu ulogu igra Ričard Gad, škotski pisac i glumac koji je kreirao seriju na osnovu sopstvenog iskustva navodnog uhođenja pre nekoliko godina, sada su zasenile optužbe Fione Harvi, koja tvrdi da je poslužila kao inspiracija za seriju.

Fiona je sebe javno identifikovala kao inspiraciju za lik uhoditeljke iz serije, ali je negirala da je sama progonitelj, kao i tvrdnje da je Gadu poslala 41.000 mejlova, stotine glasovnih poruka i 106 pisama. Prošlog meseca je otišla na intervju kod Pirsa Morgana, u nadi da skine ljagu sa svog imena i "kaže svoju stranu priče", govoreći da je Gad taj koji je zapravo opsednut njome.

"Laži o Fioni iznete su pred preko 50 miliona ljudi širom sveta, koje uključuju i da je dva puta osuđivani progonitelj, osuđena na pet godina zatvora, kao i da je seksualno napala Gada. Optuženi su govorili ove laži, i nikada nisu prestali, jer je to bila bolja priča od istine, a bolje priče više zarađuju", stoji u tužbi protiv Netfliksa.

"Netfliks, multinacionalna kompanija za strimovanje zabavnog sadržaja od milijardu dolara, nije učinila bukvalno ništa da potvrdi "istinitu priču" koju je Gad ispričao. Odnosno, nikada nije istraživano da li je Fiona osuđena, što je vrlo ozbiljno pogrešno predstavljanje činjenica. Ništa nije doprinelo razumevanju odnosa između Gada i nje, ako ga je uopšte bilo...", piše u optužbi.

"Kao rezultat laži optuženih, malverzacija i krajnje nepromišljenog ponašanja, njen život je uništen. Jednostavno, Netfliks i Gad su uništili njenu reputaciju, njen karakter i njen život."

Fiona Harvi traži najmanje 50 miliona dolara za stvarnu štetu, najmanje 50 miliona dolara za kompenzaciju za "mentalnu patnju, gubitak uživanja i gubitak posla", najmanje 50 miliona dolara za "svu zaradu od serije", kao i 20 miliona dolara za kaznenu odštetu.

"Nameravamo da energično branimo ovu stvar i da se držimo prava Ričarda Gada da ispriča svoju priču", rekao je portparol Netfliksa za "Gardijan".

"Očigledno je veoma emotivno tačno: bio sam ozbiljno uhođen i ozbiljno zlostavljan. Ali želeli smo da postoji u sferi umetnosti, kao i da zaštiti ljude na kojima se zasniva", rekao je autor Ričard Gad o seriji u aprilu.

Od kako je objavljena na Netfliksu, seriju je pogledalo preko 60 miliona gledalaca u prvih mesec dana, a očekuje se da će postati jedna od 10 najvećih Netfliksovih emisija ikada.

image