Magazin

Idete na letovanje? Prvo proverite ovih 7 stvari

Pre nego što temperature počnu da rastu i krenete van grada, da uživate na moru, odvojite nekoliko minuta u narednim nedeljama da sredite neke osnovne "letnje" stvari u vašoj kući. Evo sedam stvari koje treba ukloniti (i potencijalno zameniti) pre nego što počne vaš letnji odmor, da biste bili spremni, ali i bezbrižni.
Idete na letovanje? Prvo proverite ovih 7 stvari© Freepik/atlascompany

Svako nestrpljivo čeka da ode na letnji odmor, tako da većina nas samo izvuče "letnje stvari" iz ostave i ponese ih na putovanje. Ipak, da li se možete setiti koliko godina je prošlo od kada ste kupili kupaći kostim, kofer, da li ste proverili ispravnost ležaljki ili stolica?

Pre sledećeg odmora, preporuljčivo je da pregledate sledeće predmete, da biste bili sigurni da će vam odmor proći bez problema:

Ležaljke, suncobrani, stolice

Bez obzira da li idete u vikendicu blizu jezera ili se vozite do lokalne plaže, verovatno imate nekoliko osnovnih stvari za plažu koje koristite svake godine, kao što su stolice/ležaljke na rasklapanje, suncobran, frižider torba...

Koliko god verujete da su ovi predmeti ispravni, odvojite trenutak da ih pregledate. Da li su još uvek u dobrom stanju od prošlog leta? Da li se lako otvaraju, koriste? Da li su svi materijali očuvani, da li su tkanine pocepane ili je metal počeo da rđa? Ako je tako, verovatno je vreme da ih zamenite.

Peškiri za plažu/bazen

Peškiri ne traju večno. Ako imate gomilu peškira koji imaju rupe, izvučene petlje ili su grubi i istrošeni, verovatno zauzimaju previše prostora u vašem ormaru. Ako ne želite da se rešite starih peškira, možda ćete moći da ih koristite za čišćenje ili kućne ljubimce. Ako ne, vreme je da ih reciklirate ili kupite nešto novo - vaša koža to zaslužuje!

Kreme i ulja za sunčanje

Mnogima je teško da prate datume isteka krema za sunčanje, jer ih većina ljudi koristi samo tokom letnjih meseci, tako da bi bilo dobro da proverite datum na ambalažama ovih proizvoda. Osim što nije preporučljivo na kožu nanositi staru kozmetiku, onda prestaje da deluje i možete izgoreti.  

Takođe imajte na umu da ovi datumi nisu poptuno pouzdani, jer toplota može prouzrokovati da se krema za sunčanje pokvari pre isteka roka trajanja na pakovanju. Dakle, ako boca ima neobičnu boju, miris ili teksturu, najbolje je da je bacite.

Mini toaletne potrepštine

Bilo da se radi o onim malim gelovima za tuširanje koje ste dobili u hotelu prošlog leta ili o maloj bočici pilinga koju ste davno kupili "za svaki slučaj", verovatno imate bar nekoliko mini toaletnih potrepština.

Ako je etiketa na jednom proizvodu izbledela i ne možete da se setite kada je kupljen, najbolje je da ga se otarasite, a ako je preostalo dovoljno tečnosti/gela samo za jednu ili dve upotrebe, ili je stavite kao prioritet i iskoristite je u narednim danima ili je jednostavno bacite (i možete ponovo iskoristiti bocu, ako je moguće).

Bočice za let avionom

Ako letite avionom, samo sa ručnim prtljagom, proverite da li svi kozmetički proizvodi koje imate mogu da se unesu u kabinu avona. Ako iamju više od 100 mililitara, prespite tečnosti i kreme u manje bočice (do 100 mililitara), tako da vas ne sačeka neprijatno iznenađenje ako neke voljene proizvode morate da bacite kada vam pregledaju prtljag.

Torbe i koferi

Iako se možda još uvek oslanjate na torbe i kofere koje koristite godinama, veliki deo prtljaga sa kojim letimo se dosta haba. Iako ogrebotina ili dve nisu velika stvar, nema razloga da čuvate prtljag koji više nije funkcionalan. Ako je tkanina pocepana, neki deo se zaglavio ili je slomljen, onda ovaj predmet više nije praktičan i neophodan.

Kupaći kostimi

Slično kao i prtljag, kupaći kostimi trpe dosta toga na putovanju - zbog uticaja slane morske vode i sunca, elstin u njima popusti, razvuku se i opuste, končići se se izvuku, boja izbledi... Ako vaš kupaći kostim više nije u najboljem stanju, vreme je da ga se rešite i kupite nov komad u kome se osećate dobro.

image