Magazin

Proglašen najbolji evropski grad kog turisti treba da posete u 2024. godini

Neki od najvećih evropskih gradova su rangirani prema gostoprimstvu, bezbednosti i pristupačnosti, a na vrhu liste prvih deset se nalazi jedna sunčana prestonica u jugozapadnoj Evropi.
Proglašen najbolji evropski grad kog turisti treba da posete u 2024. godini© Pexels/Lisa Fotios

Ako još uvek niste odlučili gde da otputujete ove godine, sledeća lista nekih od najpopularnijih turističkih gradova vam može doneti inspiraciju. Nova studija turističkog portala VisaGuide.World pokazala je koje evropske prestonice mogu da ponude najbolje iskustvo.

Na prvom mestu se nalazi Lisabon, zahvaljujući pristupačnim cenama, toplom gostoprimstvu, bezbednosti i mnogim turističkim atrakcijama. Ova portugalska prestonica zaista može biti idealan izbor za bilo koga, jer nudi mnogo toga: od mnogobrojnih umetničkih dela, do restorana i barova, kao i obližnje plaže i noćni život.

Takođe, građani ove prestonice su proglašeni za jedne od najdruželjubivijih, odmah posle Španaca i Italijana, a po znanju engleskog jezika su na drugom mestu, odmah posle Holanđana.

Na drugom mestu je Amsterdam, a na trećem Prag, koji je ujedno i najpovoljniji grad na listi, navodi studija. Amsterdam je proglašen drugim najboljim glavnim gradom za posetu u Evropi zbog ljubaznosti ko i poznavanja engleskog jezika njegovih stanovnika, što turistima olakšava da se osećaju kao kod kuće i da se snalaze.

Grad se, međutim, bori sa velikim brojem turista, posebno onih neposlušnih. U pokušaju da otera turiste, grad je takođe nedavno zabranio izgradnju novih hotela.

Prag, koji je prošle godine bio na sedmom mestu, sada je treći najbolji glavni grad koji treba posetiti, uglavnom zbog veoma jeftine cene, kao i zbog poznavanja engleskog jezika njegovih građana.

Ovaj grad je, međutim, najmanje bezbedan od svih ostalih, a istovremeno zaostaje na kraju liste kada je u pitanju druželjubivost, jer su prema studiji njegovi građani najmanje prijateljski raspoloženi od prvih deset.

U nastavku pogledajte listu 10 najboljih evropskih prestonica koje turisti treba da posete 2024:

  1. Lisabon, Portugal
  2. Amsterdam, Holandija
  3. Prag, Češka
  4. Varšava, Poljska
  5. Madrid, Španija
  6. Zagreb, Hrvatska
  7. London, Velika Britanija
  8. Rim, Italija
  9. Bern, Švajcarska
  10. Pariz, Francuska
image