Magazin

"Pakao" za turiste: Ovo su najopasnije zemlje u 2024. godini - ima li na spisku zemalja sa Balkana

Turisti se dele na dva tipa: one koji uvek idu na proverene destinacije i one koji za svako naredno putovanje biraju zemlju u kojoj nikada pre nisu bili. Ukoliko spadate u drugu kategoriju, imajte na umu da odlazak u pojedine zemlje može sa sobom nositi i određenu dozu rizika.
"Pakao" za turiste: Ovo su najopasnije zemlje u 2024. godini - ima li na spisku zemalja sa Balkana© Canva / RossHelen

Putovanje je uvek avantura koja sa sobom nosi pregršt noviteta: upoznavanje drugačijih kultura, obilazak do sada neviđenih regija i degustiranje hrane koja je našem nepcu potpuno nesvakidašnja. Ovo je posebno izraženo na destinacijama koje su nam daleke, kako kulturološki, tako i fizički.

Svako putovanje sa sobom nosi i određeni stepen rizika, budući da su u drugoj zemlji drugačiji zakoni (sa kojima se retko ko upoznaje pre putovanja), politička situacija, drugačiji sistemi vrednosti, klimatske prilike, pa čak i sistemi medicinske zaštite. Ipak, u određenim državama je stanje daleko izazovnije od drugih.

Ovo su najopasnije zemlje na svetu

Južni Sudan, Libija, Afganistan, Sirija, Ukrajina i Irak i zauzeli su sam vrh ovog neslavnog rejtinga i proglašeni su na najopasnije zemlje na svetu u 2024. godini. Na ovim destinacijama turiste mogu da očekuju potencijalne sigurnosne pretnje usled nestabilne političke situacije, ekstremno visoke stope nasilja i raznih zločina, kao i klimatskih promena koje se mogu odraziti na bezbednost.

U državama Srednje i Južne Amerike, Venecueli, Hondurasu i Haitiju situacija takođe nije zadovoljavajuća kada je bezbednost u pitanju. Ove egzotične destinacije poznate su po kontinuiranom porastu kriminala i nemira, pokazalo je istraživanje je obavila kompanija Internešnal SOS.

A ovo su zemlje u kojima su turisti najbezbedniji

Sa druge strane, među najbezbednijim zemljama na svetu našle su se evropske države - Norveška, Finska, Island, Luksemburg, Švajcarska i Grenland. U ovim zemljama su sigurnosne pretnje na zavidno niskom niou, bilo da je reč o stopi kriminala, riziku upadanja u problematične situacije ili verovatnoći zaražavanja nesvakidašnjim virusnim ili bakteriološkim infekcijama.

U slučaju neke nepredviđene pretnje po zdravlje, u medicinskim ustanovama ćete sigurno dobiti pomoć koja vam je potrebna, budući da je zdravstveni sistem izuzetno razvijen. Zemalja sa Balkana ni na jednom ni na drugom spisku nema, dok je nama najbliža po udaljenosti zemlja koja spada u najbezbednije - Italija.

image