Magazin

Najbolje, najgore i najjeftinije lokacije za rad na daljinu - na listama se nalaze i gradovi iz Srbije

Zbog pandemije, svi smo morali da prilagodimo svoj način života, uključujući i način rada. Firme su počele da funkcionišu po sistemu "rada na daljinu" i po mnogima ovaj potez je rezultirao srećnijim i produktivnijim radnicima. Takođe, "remote" je dao još mogućnosti - ne samo da zaposleni mogu da rade od kuće, već i sa bilo kog mesta u svetu.
Najbolje, najgore i najjeftinije lokacije za rad na daljinu - na listama se nalaze i gradovi iz Srbije© Polina Sushko/unsplash

Rad od kuće se mnogima čini kao najbolja opcija, jer pored toga što dom postaje kancelarija, takođe ona može biti smeštena na bilo kom mestu. Činjenice govore da se sve više ljudi opredeljuje za ovakvz varijantu, a sajt Brother je uradio detaljnu analizu gradova u Evropi i odredio je koji su najbolje, najgore i najjeftinije lokacije za rad na daljinu. U obzir su uzeti faktori kao što su Wi-Fi brzina interneta, cena stana, cena električne energije, bezbednost u zemlji i opšti troškovi života.

Najbolji evropski gradovi za rad na daljinu - najbolji kvalitet života i najpovoljnije cene stanova i režija 

Luksemburg je ocenjen visokom ocenom u domenu kvaliteta života, grad Olomouc je hvaljen zbog povoljne rente stanova, gde za jednosoban stan bi trebalo izdvojiti oko 407 evra, dok se kod Roterdama ističe takođe sveopšti kvalitet života. 

1. Luksemburg, Luksemburg
2. Olomouc, Češka
3. Roterdam, Holandija
4. Alborg, Danska
5. Rejkjavik, Island
6. Utreht, Holandija
7. Orhus, Danaska
8. Aindhoven, Holandiji
9. Plzenj, Češka
10. Oradea, Rumunija

Najgori evropski gradovi za rad na daljinu - niska bezbednost, visoke cene stanova

Uprkos tome što je poznata po svojoj bogatoj istoriji i kulturnom značaju, Atina je najgori evropski grad za rad na daljinu, a glavni razlog je bezbednost. Sledi ga Solun, a za Beograd, koji je treći na listi, se naglašava da cene iznajmljivanja jednosobnih stanova u centru grada prelaze cifru od 763 evra. 

1. Atina, Grčka
2. Solun, Grčka
3. Beograd, Srbija
4. Patras, Grčka
5. Limasol, Kipar
6. Novi Sad, Srbija
7. Larnaka, Kipar
8. Sarajevo, Bosna i Hercegovina
9. Pariz, Fracunska
10. Lion, Fracunska

Najjeftiniji evropski gradovi za rad na daljinu - izrazito povoljne rente stanova

Najpovoljniji grad za one koji rade na daljinu je Tuzla za koju je navedeno da jednokrevetni stan u centru grada košta samo 207 evra mesečno, a da je hrana van kuće takođe super jeftina - prosečan obrok košta oko 4 evra. Takođe, troškovi života gradova u Rumuniji su veoma povoljni, te ne izneneđuje što se visoko kotiraju na ovoj listi. 

1. Tuzla, Bosna i Hercegovina
2. Oradea, Rumunija
3. Krajova, Rumunija
4. Plovdiv, Bugarska
5. Jaši, Rumunija
6. Temišvar, Rumunija
7. Sibiu, Rumunija
8. Skoplje, Severna Makedonija
9. Niš, Srbija
10. Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pet najskupljih gradova za rad na daljinu su Cirih, London, Lozana, Ženeva i Dablin, navodi se na pomenutom sajtu. A što se tiče najsrećnijih zemalja za rad na daljinu na listi su se našli Finska, Danaska, Holandija, Island i Švajcarska.  

image