Magazin

Beč proglašen najboljim gradom za život

Od ukupno sto sedamdeset tri grada, Beč je proglašen najboljim za život, rezultati su najnovije ankete koju je objavila istraživačka kompanija "Ekonomist intelidžens junit (Economist Intelligence Unit)". U proteklih pet godina, Beč se čak 3 puta našao na prvom mestu.
Beč proglašen najboljim gradom za život© Pexels/Anton Uniqueton

U istraživanju su gradovi procenjeni i bodovani u pet kategorija: bezbednost, zdravstvo, obrazovanje, kultura, infrastruktura. Beč je zauzeo prvo mesto na listi, a prethodno je proglašen najboljim gradom za život čak tri puta u proteklih pet godina, jer je imao "dobitnu kombinaciju" navedenih kategorija. Međutim, jedna od najvećih mana grada na prvoj listi je "nedovoljno sportskih događaja", prenosi Si-En-En.

Na drugom mestu se nalazi Kopenhagen. Iako proteklih nekoliko godina istraživanja, pojedini australijski gradovi nisu bili među prvih deset (ili su se borili za poslednje mesto) sada su se na listi najboljih našli i Melburn i Sidnej, zauzevši treće i četvrte mesto.

U top deset gradova se nalaze tri grada Kanade (peto, sedmo i deveto mesto), dva grada iz Švajcarske (šesto i sedmo mesto koje deli sa Kanadom). Na desetom mestu se nalazi japanski grad Osaka.

Uklanjanje mnogih restrikcija vezanih za Kovid poboljšalo je kvalitet života, pa samim tim uticalo i na bolje rezultate gradova širom sveta, objasnila je u zvaničnoj izjavi za javnost, Upasana Dut, direktorka istraživačke agencije.

"Obrazovanje je bilo jače od kako su se deca vratila u škole, a tereti bolnica i zdravstvenih sistema su bili manji, sa primetnim poboljšanjima u gradovima sa rastućom ekonomijom u Aziji i Srednjem istoku," dodala je.

Lista dvadeset najboljih gradova za život u 2023. godini:

 1. Beč, Austrija
 2. Kopenhagen, Danska
 3. Melburn, Australija
 4. Sidnej, Australija
 5. Vankuver, Kanada
 6. Cirih, Švajcarska
 7. Kalgari, Kanada
 8. Ženeva, Švajcarska
 9. Toronto, Kanada
 10. Osaka, Japan
 11. Okland, Novi Zeland
 12. Adelaide, Australija
 13. Pert, Australija
 14. Helsinki, Finska
 15. Tokio, Japan
 16. Brizbejn, Australija
 17. Frankfurt, Nemačka
 18. Berlin, Nemačka
 19. Luksemburg, Luksemburg
 20. Amsterdam, Holandija
image