Magazin

"Vrata pakla" u sred Sibira: Šta je Batagajski krater i zbog čega on raste iz godine u godinu

Koliko je vremena potrebno da se "Vrata pakla" potpuno otvore i progutaju sve pred sobom? Po mišljenju ruskih naučnika koji istražuju Batagajski krater - ne mnogo, jer godišnje on poraste i do 30 kilometara. Udaljena na tačno 666 kilometara od Jakutska, Batagajka je potpuno nezaustavljiva, zbog čega je se mnogi plaše.
"Vrata pakla" u sred Sibira: Šta  je Batagajski krater i zbog čega on raste iz godine u godinu© Youtube / Я EXPLORER

Batagajski krater, ili kako mu tepa lokalno stanovništvo Batagajka, smatra se najvećim kraterom u večnom ledu (permafrostu) na svetu. Za njegov nastanak 60-ih godina prošlog veka, kao i neprekidno širenje kriv je čovek, odnosno nekontrolisana seča stabala drveća i klimatske promene na globalnom nivou. 

"Vrata pakla" u sred Sibira 

Od kako je nastao, Batagajski krater je jedna od glavnih tema u Sibiru, a za ovih šest decenija koliko je prošlo od njegovog otkrića, fenomen je obavijen velom mitova i legendi. Pojedini stanovnici smatraju da je krater u stvari nešto poput portala u pakao, a da se u njegovom srcu krije demon. Ovu "teoriju" potvrđuje i činjenica da je Batagajka od Jakutska, glavnog grada regiona, udaljena tačno 666 kilometara. Međutim, u naučnim krugovima, ovaj fenomen nazivaju "Vratima pakla" iz drugog razloga. 

Začarani krug Batagajskog kratera koji guta sve pred sobom

Po svom obliku "Vrata pakla" podsećaju na sipu, ukoliko se na njih gleda odozgo - jasno se može videti "glava", čija je dubina na današnji dan već više od 100 metara, kao i "rep" koji je plići, ali dosta dug. Svake godine ovaj krater poraste u proseku između 15 i 30 kilometara, gutajući sve pred sobom. Zbog specifičnog sastava večnog leda, koji je između ostalog bogat i ugljenikom, otapanje je poput začaranog kruga: što se led više topi, to se u atmosferu izbacuje više gasova koji još više prouzrokuju globalno zagrevanje.

"Vrata pakla" je nemoguće zaustaviti

Rast Batagajskog kratera, koji je već sada najveći krater ovog tipa, je nemoguće zaustaviti, a naučnici strepe da bi za nekoliko desetina godina on mogao postati još opasniji, i to iz dva razloga. Prvi je taj što bi on nastavio da pred sobom guta sve, a drugi - jer bi se emisija gasova samo povećavala iz godine u godinu, što bi se odrazilo ne samo na večni led u predelima Sibira, već i u ostatku planete. Oslanjajući se na ovo, postavlja se pitanje: možda nadimak "Vrata pakla" i nije preuveličan?

image