Magazin

Jezero Lama: Čudo prirode koje ispunjava želje i mesto na kome se nalazi baza vanzemaljaca

Na oko 120 kilometara od grada Noriljsk nalazi se jedno jezero neobičnog izgleda i ništa manje neobičnog naziva - Lama. U narodu ono važi za pravo čudo prirode koje posetiocima ispunjava želje, a stanovnici veruju i da je ono idealno mesto na kome bi se prizemljili vanzemaljci.
Jezero Lama: Čudo prirode koje ispunjava želje i mesto na kome se nalazi baza vanzemaljaca© Wikimedia Commons / Public domain

Arktičko jezero Lama smešteno je na severozapadnoj strani platoa Putorana - "vanzemaljskog" centra Rusije koje se nalazi pod zaštitom UNESKA. Šarenoliki krajolici nisu jedino što ovo mesto čini magičnim: nekada davno, u dalekoj prošlosti, na ovom mestu je živela neka nepoznata civilizacija, koja je za sobom ostavila i trunku čarolije.

Da li jezero Lama zaista ispunjava želje

Lokalno stanovništvo se prema jezeru Lama odnosi sa strahopoštovanjem, a razlog za to jeste legenda koja kruži već vekovima. Navodno je u stara vremena do ovog jezera doplovilo pleme koje je na najdubljem delu jezera ispustilo svoj totem. Kako je, po verovanju stanovnika, "voda - uho zemlje", tako je i jezero postalo mesto na kome se izgovaraju najveće želje. Ako se one izgovore pravilno, nema sumnje da će ih Lama uslišiti i, naravno, ispuniti! Oni koji se umiju vodom iz jezera šanse za ostvarenje želje samo povećavaju.

Vaša želja je za mene zapovest

O tome da jezero Lama "čuje" sve želje, svedoči i legenda novijeg datuma. Jedna grupa posetilaca je, očarana njegovom lepotom rekla kako bi volela da može duže da uživa u čarima prirode. Par minuta nakon toga, niotkuda, počeo je da duva takav vetar, da njihov brodić nije mogao da nastavi plovidbu, zahvaljujući čemu je grupa ostala "zarobljena" po sopstvenoj želji na jezeru još koji sat. Objašnjenje za ovakvu pojavu niko nije imao, a veruje se da je za sve kriva baš ta drevna civilizacija.

Nekada je na mestu jezera Lama bujao život

O postojanju drevnih naroda na ovim prostorima svedoče brojni arheološki pronalasci: lokalno stanovništvo i naučnci su ovde nalazili mnoštvo ostataka drevnih temelja, obrađenog kamenja, pa čak i simbolike koja se koristila u sprovođenju raznoraznih verskih rituala. Veruje se da su se tu naselili upravo pripadnici plemena koje je davno bacilo na dno svoj totem. Sa njima je, navodno, tada doplovio i njihov šaman, čiji duh i danas nadzire jezero.

Danas je jezero Lama jedna od baza vanzemaljaca

Iako zvuči potpuno neverovatno, po mišljenju ufologa (entuzijasta koji istražuju vanzemaljce), jezero Lama je idealno mesto za dolazak vanzemaljskih civilizacija. Ovi stručnjaci za stanovnike drugih planeta veruju da Lama ima specifičnu energiju i da u sebi skriva mnogo tajni koje su nama, ljudima sa zemlje, nedokučive. Budući da se samo jezero nalazi na platou Putorana, koje i izgleda kao druga planeta, ovo uopšte nije nemoguće.

image