Magazin

Mikroplastika je svuda oko nas: Kako je izbeći u hrani, odeći i domaćinstvu

Od odeće do ambalaže za hranu, izlaganje mikroplastici postalo je gotovo neizbežno - jasno je da nam se uvukla pod kožu i njene negativne posledice ćemo tek osetiti. Iako ne možemo da kontrolišemo većinu mikroplastike koja je oko nas, ono što bi trebalo jeste da izbegavamo kupovinu i korišćenje određenih proizvoda i tako utičemo na smanjenje nivoa izloženosti.
Mikroplastika je svuda oko nas: Kako je izbeći u hrani, odeći i domaćinstvu© FlyD/unsplash

Mali komadi plastike koji zagađuju okolinu postali su sastavni deo naših života, gotovo kao vazduh i voda. Određeni proizvodi sadrži plastične aditive kao što su mikroperle, koje na kraju završavaju u vodi i zemljištu i vraćaju nam se kroz potrošnju. U ovom začaranom krugu, priroda i zdravlje najviše pate te bi trebalo da pametno biramo proizvode koje konzumiramo.  

Hleb, peciva, zamrznuta hrana, slatkiši - izbegavati u širokom luku 

Naučnici kažu da je izbegavanje prerađene hrane jedan od najlakših načina da koliko toliko smanjimo prisustvo mikroplastike u našem okruženju. Iako plastična ambalaža omogućava duži rok trajanja, pakovanje takođe stvara mikroplastiku tokom vremena koja se može naći u prehrambenim proizvodima. Istraživači su otkrili da je veća verovatnoća da su prerađeni prehrambeni proizvodi već bili izloženi plastičnim česticama nakon kontakta sa opremom za proizvodnju hrane.

Konkretno, dokazano je da visoko obrađena hrana poput smrznutih chicken nuggets sadrži najviše mikroplastike po gramu mesa, prema nedavnom istraživanju, piše Indipendent.

Preporuka stručnjaka jeste da kupujemo hranu koja je ambalažirana u staklenim ili drvenim kutijama.

Birati odeću od prirodnih materijala, plastični nameštaj ne izlagati suncu 

Široko rasprostranjena upotreba plastike nije ograničena samo na prehrambene proizvode i predmete za domaćinstvo, već i na nameštaj, posteljinu i odevne predmete. Njih obično kreiraju brendovi brze mode koji često koriste sintetičke materijale poput poliestera i najlona. Statistika kaže da 60 procenata materijala za odeću je na bazi plastike, prema izveštaju Programa UN za životnu sredinu. Zato je jako važno da osvestimo šta i kako kupujemo - da biramo kvalitetnije stvari, prirodne materijale i po vrh svega ne gomilamo garderobu i obuću. 

Plastika se uvukla i u nameštaj i posebno je opasno ako se isti ostavi na direktnu sunčevu svetlost. Izloženost se može ublažiti ako se ovi predmeti konstantno usisavaju.

image