Magazin

"Institut muške lepote": Kako je u Sankt Peterburgu otvorena prva teretana

Nema tog grada u Rusiji koji danas nema teretanu - prostranu, vrhunski opremljenu i prepunu mladih bodibildera i rekreativaca. Ali, kako je došlo uopšte do toga da se one toliko popularizuju? I kada se to dogodilo? Za sve je kriv jedan doktor koji je 1911. godine odlučio da je vreme za revoluciju protiv opuštenih stomačića.
"Institut muške lepote": Kako je u Sankt Peterburgu otvorena prva teretana© DALL-E by ChatGPT

Kada je reč o lepoti, nekako uvek prvo na pamet padne ženska lepota. Verovatno je razlog tome to što su se njeni kriterijumi kroz istoriju menjali bezbroj puta, gotovo u svakoj epohi. Ali, šta je sa muškom lepotom? Da li je uopšte moguće da su ovde kriterijumi oduvek isti?

Najveći defekt stanovnika Peterburga je stomak

Naravno da nisu i baš zbog toga je u Sankt Peterburgu u novemberu 1911. godine osnovan prvi "Institut lepote i fizičke kulture". Za građane severne ruske prestonice je ovaj događaj bio prava senzacija, budući da su do tada u gradu postojali samo saloni za žene, takozvani "Klubovi lepote".

Interesovanje je premašilo sva očekivanja osnivača ovog Instituta, doktora Kruazijea, koji je na ideju došao nakon što je primetio da je najveći defekt svakog inteligentnog stanovnika Peterburga - stomak. Njegov glavni cilj bio je da kod Rusa probudi ljubav prema sportu, koja u to vreme nije postojala.

"Institut lepote i fizičke kulture" je dobrim delom podsećao na današnje dobro opremljene teretane: imao je izdvojen deo za vodene sadržaje (bazene sa hladnom i toplom vodom), parna kupatila, tuševe i deo za masažu, dok je glavna "zvezda" ove institucije bio parter za gimnastiku i vežbe.

"Rezultati vidljivi već nakon 26 dana"

Otvaranju Instituta doktor Kruazije je pristupio veoma pažljivo - toliko da je čak po celom gradu sprovodio anketiranje dama kako bi razumeo šta je ono što one vole kod muškaraca. Njihovi odgovori su mu dosta pomogli u koncipiranju treninga i angažovanju dobrih trenera.

"Muškarac treba da bude džentlmen. U tome je njegova lepota", bio je univerzalan odgovor koji su davale dame. Shodno tome, na Kruazijeu je bio zadatak da od muškaraca sa stomačićima napravi džentlmene, i to u kratkom roku. Zato je polaznicima Instituta on garantovao rezultate već nakon 26 časova. 

Odmah po otvaranju Institut je počeo da radi "punom parom". Sve prostorije bile su dupke pune mladih stanovnika Sankt Peterburga koji su želeli da preoblikuju svoje telo kako bi damama bili privlačniji. Upravo zahvaljujući ovom "izumu" je u Rusiji i nastalo sportsko usmerenje koje je danas poznato kao bodibilding.

image