Magazin

Ako vaš jezik izgleda ovako, možda bi trebalo da izbegavate kafu

Za mnoge je jutarnja šoljica kafe neophodna za početak dana, ali jedan doktor je upozorio da jedan simptom na vašem jeziku može da bude znak da možda ne bi trebalo da je pijete. Ako želite da se uverite da li je preporučljivo da nastavite da svakodnevno uživate u kafi, možete da uradite ovu laku proveru kod kuće.
Ako vaš jezik izgleda ovako, možda bi trebalo da izbegavate kafu© Freepik/KamranAydinov

Većina nas ne može da zamisli da nam dan počne bez kafe, ali samo zato je volimo, to ne mora nužno da znači da je uvek dobra za nas. "Da li bi trebalo da pijete kafu? Ako želite da znate odgovor, možete da isplazite jezik," rekao je dr Anis Kalaf na platformi TikTok.

"Možete da odete do ogledala i uradite mali test da saznate. Ako imate puno pukotina na jeziku i ako je prekriven gustim žutim naslagama, verovatno ne bi trebalo da pijete kafu."

On tvrdi da se to često svodi na potencijalnu 'neravnotežu u telu', koju pića koja sadrže kofein mogu pogoršati. Kao objašnjenje je opisao nešto što je u tradicionalnoj kineskoj medicini poznato kao "nedostatak jin energije, zajedno sa previše toplote i vlage".

@acupuncturefit Ever considered what your morning cup of coffee does from a Traditional Chinese Medicine perspective? Join Dr. Anis as he explores the intriguing effects of coffee on your body according to TCM. Learn why coffee might be beneficial for some body types and potentially harmful for others, depending on your individual balance of yin and yang. Discover the thermal nature of coffee and how it interacts with the energy channels in your body #oralhealth#didyouknow#healthtips#dranis#coffee♬ Smalltown Boy - Bronski Beat

Šta znači ovaj "nedostatak ravnoteže"

U kineskoj medicini se hrana deli u četiri grupe, prema energiji koju nosi i efekte koje ima na telo: Hladna, topla, vlažna i suva hrana. Kafa i druga pića koja sadrže kofein pripadaju kategoriji tople hrane, koja u kombinaciji sa isuviše vlažne hrane može dovesti do neželjenih efekata na zdravlje.

Konzumiranje previše tople hrane, koja nosi "jang energiju" (luk, paprike, crveno meso, paradajz, kofein) može dovesti do "pregrejanog" tela, što se ispoljava kao crvenkast ten, česte upale, loša stolica i "vatrene" emocije, kao što su frustracija i razdražljivost.

Uz to, konzumiranje previše vlažne hrane (mlečni proizvodi, gluten, zaslađivači, jaja) dovodi do ozbiljne gojaznosti, zadržavanja vode u organizmu, pojave cista, alergija i upornog kašlja, prekomernog znojenja i gljivičnih infekcija.

Kako je kafa "zagrevajući" stimulans, napitak može da pojača ove simptome i da potencijalno bude uzrok žutih naslaga na jeziku.

Kako povratiti ravnotežu

Kao što je prethodno pomenuto, ovde fali "jin" energija, koju karakteriše hladna grupa hrane: jagode, lubenice, voda sa ledom, hladni čajevi, krastavac, kupus, kelj... Ove namrinice služe kao suprotnost tolpoj "jang" hrani i mogu rashladiti organizam i povratiti ravnotežu.

Ipak, ovo nije uvek uzrok žućenja jezika, jer uzrok se može pripisati nizu faktora kao što su loša oralna higijena, dehidracija ili prisustvo bakterija i kvasca. Iako sama kafa obično nije direktan uzrok, ona može pogoršati uslove koji dovode do ovih naslaga, tako da postoji velika verovatnoća da vam ovaj napitak neće prijati.

Kafa ujedno povećava proizvodnju želudačne kiseline - što se telu možda neće previše dopasti. Takođe, česte glavobolje ili migrene ponekad mogu biti povezane sa prekomernim unosom kafe, posebno ako neko konzumira velike količine tokom dana.

image