Magazin

Šta se dešava kad kafu pijemo na prazan stomak i da li je ova navika štetna po zdravlje

Jutarnja kafa - ima li šta bolje nego da na miru sa njom započnemo dan? Pod tim se podrazumeva da ćemo je popiti na prazan stomak, što možda nije dobro. Ili, ipak nije tako loše? Evo, šta kažu gastroenterolozi po pitanju pijenja ovog napitka pre doručka.
Šta se dešava kad kafu pijemo na prazan stomak i da li je ova navika štetna po zdravlje© Samer Daboul/pexels

Bez obzira da li nam nedostaje vremena ili jednostavno nismo tip osobe koja redovno doručkuje, uobičajeno je da pijemo kafu na prazan stomak - za koju smo verovatno čuli da je loša za naša creva. Ali da li je zaista tako?

Dobra vest je da ispijanje kafe na prazan stomak nije samo po sebi loše i naši stomaci se obično mogu prilagoditi da bi se zaštitili. Ali to može izazvati određenu nelagodnost.

"Postoje mnoge prednosti u vezi sa konzumiranjem kafe kada je u pitanju gastrointestinalni trakt. Ovaj napitak nije idealan zbog kofeina, ali moram napomenuti da se koristio u medicini vekovima", kaže gastroenterolog dr Sunana Sohi.

Kafa se poigrava sa nivoom želudačne kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki ljudi se mogu suočiti sa problemima, odnosno lošom probavom koja se lako može rešiti izbegavanjem kofeina ili, možda, uživanjem u šoljici kafe uz neku hranu.

"Kofein stimuliše proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želudačne kiseline. Iako ovo poslednje jedinjenje pomaže da se pokrene proces varenja, ono takođe dodaje kiselost želucu", pojašnjava lekar Suprija Rao.

Takođe, fenoli, jedinjenja koja se nalaze u kafi, doprinose nivou kiselosti u crevima.

"Kafa ima oko pet pH faktor, dok naša želudačna kiselina ima pH oko dva, što čini želudačnu kiselinu još kiselijom", objašnjava dr Rao. Kao rezultat toga, stomak bi trebalo da bude u stanju da podnese kiselost izazvanu ispijanjem kafe, ali to zavisi od pacijenta do pacijenta.

"Ako se osećate naduto ili imate bolove u gornjem delu stomaka i mučninu nakon što ste popili kafu na prazan stomak, znate da imate problema sa tim", naglašava Sohi.

Nije nužno da je prevelika kiselost problem, jer stomak to može da podnese, kažu lekari: "Više se radi o tome da jednjak nije u stanju da izdrži takvu vrstu oštećenja kiseline. Ništa se opasno neće dogoditi - nije da kafa izaziva čireve - ali možda ćete se jednostavno osećati neprijatno", pojašnjava dr Rao.

Konzumiranje kafe na prazan stomak povecaćava proizvodnju želudačne kiseline. Veći nivoi tečnosti ne izazivaju probleme za mnoge ljude, ali mogu izazvati nelagodnost za neke. Zato, ako ne možete da zamislite jutro bez kafe, pokušajte da ga popijete nakon obroka, predlažu stručnjaci, a piše Jahulajf.

image