Magazin

Kafa sa "ostrva večne mladosti": Da li biste probali šoljicu za 310 evra

Ako ste pravi ljubitelj kafe, verovatno vam ne smeta da uložite malo više truda da popijete onu “savršenu”: Možda ćete duže šetati do određene kafedžinice zato što ima kvalitetnu kafu, možda tačno znate kakva zrna želite i spremni ste i da platite malo više, samo da bi napitak bio što bolji. Međutim, da li biste dali preko 300 evra za jednu šolju kafe, koja dolazi sa Dalekog istoka?
Kafa sa "ostrva večne mladosti": Da li biste probali šoljicu za 310 evra© Pixabay/jplenio

Trenutno najskuplja kafa koja se može pronaći u Engleskoj, u londonskom kafiću "Šot (Shot)" košta čak 265 funti (310 evra) po šoljici. U pitanju su zrna "tipika", kvalitetnije verzije zrna arabike i mogu da se naruče kao espreso, makijato, moka, amerikano, kapućino ili late. 

Zrna se uvoze sa imanja Nakajama sa ostrva Okinava u Japanu, koje pripada "plavoj zoni" i poznato je kao "ostvro večne mladosti", jer stanovnici ovog dela Japana često imaju izuzetno dug životni vek. 

Da li je upravo to opravdanje za ovoliku cenu šoljice kafe? Je li zbog toga kilogram ovih specijalnih zrna košta 1.730 evra (bez troškova transporta)? Da li ova zrna možda čak imaju neka svojstva koja bi nam produžila život?

Nažalost, odgovor je ne. 

"Retkost se očigledno uvek traži u kafi, a većina "fensi" kafa koje ljudi piju je samo tip "arabika". "Tipika", koja se ovde koristi, nije najtraženija sorta - nikada ranije nisam video tako skupu "tipiku", što sugeriše da vrednost proizilazi iz činjenice da se uzgaja u Japanu," rekao je šampion barista Maksvel Kolona-Dešvud za "Dejli mejl".

Ovo je verovatno zato što Japan nema klimu pogodnu za uzjaganje kafe, te su zrna koja mogu uspešno da rastu vrlo dragocena, što doprinosi faktoru ekskluzivnosti.

Prema baristima koji rade u "Šotu", kafa se navodno naručuje "dva do tri puta nedeljno" i najčešće je naručuju "pravi ljubitelji kafe".

Kolona-Dešvud je dodao da je ovo najskuplja kafa koju je ikada video, objašnjavajući da se ova skupa, kolekcionarska zrna kafe obično prodaju u kesama, a ne za pojedinačne lokale. 

image
VV inauguration
banner