Magazin

Epiduralna anestezija smanjuje rizik od komplikacija posle porođaja

Epiduralna anestezija tokom porođaja ne samo da ublažava bol pacijenata, već može i smanjiti ukupan rizik od teških komplikacija tokom porođaja i nedeljama neposredno nakon porođaja, otkriveno je u nedavnoj studiji. Stručnjaci su naglasili da ovo može biti i od posebne koristi za komplikovane trudnoće, koje donose više zdravstvenih izazova.
Epiduralna anestezija smanjuje rizik od komplikacija posle porođaja© Freepik/freepik

Epiduralna anestezija uključuje ubrizgavanje leka anestetika oko donjeg dela kičmene moždine, kako bi se ublažio bol tokom porođaja. Do sada je uglavnom poznato da žene imaju koristi od epiduralne anestezije tokom samog porođaja - ali do sada nije bilo dovoljno podataka o tome da li injekcije imaju koristi za one sa rizikom od komplikacija nakon trudnoće.

U studiji su analizirani podaci koje je prikupila Škotska nacionalna zdravstvena služba tokom perioda od 13 godina. Od pola miliona žena uključenih u studiju, više od 125.000 je dobilo epiduralnu anesteziju tokom porođaja. U celoj grupi, više od 2.400 je doživelo teške komplikacije, uključujući respiratorni distres, aneurizme, srčanu insuficijenciju i eklampsiju tokom ili u nedeljama nakon porođaja.

Sve u svemu, epiduralna anestezija tokom porođaja bila je povezana sa 35 odsto manjim rizikom od teških komplikacija do šest nedelja nakon porođaja i 54 odsto manjim rizikom od komplikacija koje su zahtevale prijem u intenzivnu negu.

"Takođe smo otkrili da su ovi efekti bili izraženiji kod žena koje su već bile izložene većem riziku od ovih komplikacija, kao što su one sa prevremenim porođajem", rekla je vodeći autor studije dr Rejčel Kerns, konsultant anesteziolog u Kraljevskoj bolnici u Glazgovu. "Stvarno se nadamo da će ove informacije pomoći ženama da donesu odluke kada razmišljaju o tome koje ublažavanje bolova da odaberu tokom porođaja."

Rezultati odražavaju ono što Kearns i njene kolege vide u svakodnevnoj praksi - da su trudnice sa većim rizikom od loših ishoda one koje će najverovatnije imati koristi od epidurala.

Iako je nova studija pronašla snažnu vezu, još uvek je nejasno zašto su epiduralne terapije povezane sa manjim rizikom od teških komplikacija.

Jedno od mogućih objašnjenja je da epiduralna anestezija može smanjiti stres koji telo doživljava tokom porođaja, što rezultira zaštitnim efektom za one sa osnovnim srčanim ili plućnim oboljenjima, napisali su stručnjaci. Druga mogućnost je da pojačano praćenje stanja pacijenta nakon što primi epiduralnu anesteziju može značiti da su komplikacije otkrivene ranije, omogućavajući hitan porođaj carskim rezom ili blagovremeno lečenje.

Razumevanje povezanosti između epiduralne i manje komplikacija omogućilo bi ciljane intervencije, posebno na mestima sa ograničenim pristupom epiduralnoj anesteziji, prenosi "Lajv sajens".

Takođe je važno da lekari saopšte najbolje opcije za pacijente. "Na kraju, sve se svodi na ono što majka izabere", rekao je Kerns. "Dakle, moramo da istražimo da li postoje prepreke u obrazovanju za koje ne znamo, da bismo bili sigurni da svi dobijaju prave informacije pre porođaja."

image