Magazin

Ovih 5 mitova o trudnoći možete potpuno da zaboravite

Osećaj preplavljenosti informacijama je u trudnoći sasvim prirodan - žene se susreću sa potpuno novim stanjem, simtomima koji su im strani i delimičnom ili potpunom promenom rutine, od ishrane do sna. Međutim, drugo stanje često prate i mitovi koji budućim mamama kvare uživanje, a koji su apsolutno neosnovani.
Ovih 5 mitova o trudnoći možete potpuno da zaboravite© Canva / Yan Krukau

Blagosloveno stanje je nešto o čemu mašta većina žena, ali kada se trudnoća zaista desi mnogim budućim mamama se potpuno promeni svakodnevica. Jutarnje mučnine remete uobičajeni režim sna i ishrane, zamor onemogućava redovne dnevne aktivnosti, a odricanje od omiljenih navika - raspoloženje.

Međutim, u stvarnosti bi trudnice, ukoliko ginekolog koji održava trudnoću ne naglasi drugačije, trebalo da vode potpuno normalan život u iščekivanju prinove i što manje slušaju savete od prijatelja, porodice ili slučajnih prolaznika na ulici, ma koliko se oni činili dobronamernim. Na koje mitove ne treba obraćati pažnju kada je reč o trudnoći?

U trudnoći je zabranjeno putovati

Drugo stanje ne znači da žena treba potpuno da zanemari sebe, svoje navike i ono što je čini srećnom. Naprotiv, ovo je period u kome ona treba sebi da ugađa koliko god je to moguće, da odmara, putuje i provodi vreme okružena ljudima koji joj prijaju, navodi portal Nejšnvajd Čildrens.

Naravno, postoje ograničenja koja avio-kompanije imaju, a koja se tiču putovanja. Primera radi, putovanje avionom, pod uslovom da ne postoje komplikacije, dozvoljeno sve do kraja 36. nedelje trudnoće, odnosno do 32. nedelje ukoliko je u pitanju blizanačka trudnoća.

Slatkiši u trudnoći nisu poželjni

Činjenica je da bi trudnice trebalo da vode računa o svojoj ishrani i da u organizam unose što raznovrsnije namirnice. Međutim, to ne znači da bi trebalo da se ustručavaju da pojedu omiljeni kolač ili neki drugi slatkiš.

Naravno, postoje određene situacije kada bi trudnica trebalo da se pridržava specifičnog režima ishrane, ali informacije o tome šta bi trebalo da jede, a šta da izbegava treba da dođu od izabranog lekara (ili više njih).

Treninzi u trudnoći mogu izazvati neželjene posledice

Još jedan mit vezan za trudnoću jeste da su treninzi zabranjeni i da mogu izazvati niz neželjenih posledica, od oštećenja ploda, pa sve do prevremenog porođaja. Postoje situacije kada su trenizi zabranjeni, ali se to odnosi na visokorizične trudnoće, kada je budućoj mami određeno potpuno mirovanje.

Ukoliko drugo stanje protiče bez komlikacija, fizička aktivnost ima čak i prednosti, prenosi portal Sajens of Helt. Brojne studije pokazale su da je trening povezan sa zdravim gestacijskim povećanjem težine, smanjeninm rizikom od preeklampsije i bržim oporavkom nakon porođaja. Američki koledž za ginekologe preporučuje da trudnice imaju najmanje 150 minuta umerene aerobne aktivnosti nedeljno.

Trudnice ne bi trebalo da jedu plodove mora i ribu

Istina je da određene vrste morske hrane mogu biti štetni za bebu tokom trudnoće. Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) i Uprava za hranu i lekove (FDA) preporučuje trudnicama da izbegavaju skušu, sabljarku i druge vrste ribe koje su bogate živom, jer ona može biti toksična za bebu, navodi se na portalu Sajens of Helt.

Američki koledž za ginekologe savetuje i izbegavanje sirove ribe (koja se često nalazi u sušiju) u trudnoći jer postoji veći rizik od izlaganja štetnim bakterijama i parazitima. Osim toga, druge vrste ribe i morskih plodova trudnice mogu bez strepnje jesti ukoliko tako žele i ukoliko one ne izazivaju mučninu.

Kafu bi u trudnoći takođe trebalo izbegavati

Ranije je trudnicama uvek savetovano da izbegavaju kafu i druge napitke koji sadrže kofein, budući da on prolazi kroz placentu i dospeva u krvni sistem bebe. Međutim, danas ne postoje ograničenja ovog tipa.

Nedavne studije pokazale su da umerena količina kofeina ne može uticati na razvoj deteta i da jedna šoljica kafe, ukoliko one trudnici prija, nije nešto što bi trebalo izbegavati, prenosi portal Sajens of Helt. Ali, ukoliko ste trudni, a niste sigurni da li je bezbedno piti kafu, uvek se možete posavetovati sa ginekologom.

image