Magazin

Nadogradnja noktiju i gel lak u trudnoći: Da li mogu biti štetni za trudnicu i bebu

Neretko čujemo da gel lak ili farbanje kose nisu dozvoljeni tokom trudnoće, jer navodno štetne materije u kozmetičkim proizvodima koji se koriste mogu uticati na zdravlje ploda. Međutim, stručnjaci se ipak ne slažu sa ovim mišljenjem. " U trudnoći treba da budemo i lepe" , kaže za RT Balkan dermatolog Ivana Vučeljić.
Nadogradnja noktiju i gel lak u trudnoći: Da li mogu biti štetni za trudnicu i bebu© @ bristekjegor/freepik.

"Da li se dobro hranim", "Smem li da pijem kafu i jedem slatkiše", "Hoće li se nešto dogoditi mojoj bebi ako uradim manikir" i mnoga druga pitanja muče gotovo sve buduće mame. Svi se slažemo da je zdravlje trudnice i bebe najbitnije, ali tokom drugog stanja takođe "treba da budemo i lepe, jer je to divan period i sasvim je u redu da uživamo u raznim stvarima", ističe za RT Balkan dermatolog Ivana Vučeljić.

Dileme oko toga da li smemo ili ne smemo da nanosimo gel lak ili nadogradnju su česte među budućim mamama. Ipak, doktorka kaže da ne brinemo sve dok te tretmane ne radimo često

"Gel lak i nadogradnja noktiju mogu da se koriste u trudnoći, jer tu nema nečeg što bi bilo sistemski štetno. Ova dva tretmana nisu dobri za nokte na duže staze, jer kada se ponavljaju, vremenom dolazi do oštećenja nokatne ploče i tada može da se primeti da nokatna ploča postaje zelena. Takođe, vazduh može da se zadrži na noktu, što dovodi do gljivičnog oboljenja", objašnjava dermatolog.

Da li su aceton i upotreba UV lampi u drugom stanju štetni

Poslednjih godina u javnosti se često polemisalo o tome da UV lampe za nokte povećavaju rizik od nastanka karcinoma kože te da se radi se o istim zracima koje ka našoj koži emituje sunce i koji se nalaze i u solarijumima. Činjenica je da ova izloženost UV zracima ne traje dugo, pa doktorka otklanja i ovu nedoumicu, objašnjavajući da je ceo postupak sušenja nokta pod lampom brz i bez zračenja i da upotreba ove lampe nije štetna. 

"I upotreba UV lampi za navedene tretmane je bezbedna. To nije nekakvo zračenje, nego je pre toplota koja učvrsti gel da bude postojan. Ceo postupak je jako kratak i nema zračenja. Što se tiče acetona i on je bezbedan, jer se koristi u malim količinama i po kratkom postupku. Takođe, stavljanje laka, kao i njegovo skidanje je na lokalnom nivou, odnosno na nivou nokta. Nokatna ploča je keratotično tkivo koje teško upija bilo šta, tako da je nemoguća neka asorpcija hemikalija preko nokta".  Ukratko, dermtolog smatra da mala količina laka ili acetona ne utiče na plod i trudnoću, navodeći da nisu rađene studije na ovu temu, a razlog je taj što se u ovim tretmanima koriste ne tako opasne supstance.

I farbanje kose je bezbedno u trudnoći

Takođe, mnoge buduće mame je mučilo i pianje da li je farbanje kose u trudnoći bezbedno, s obzirom da se i na ovu temu može čuti dosta oprečnih informacija. Svakako, ulepšavanje tokom trudnoće možemo da nastavimo i farbanjem kose, ali postoji situacija kada treba da budemo oprezne. 

"Žene bez problema mogu da se farbaju, jer je ceo postupak na nivou kože glave i dlake. Nema prodiranja u organizam i nekog štetnog dejstva. Nisu u pitanju štetne količine i farbanje ne traje dugo da bi farba mogla da uđe u krv i da neke supstance oštete plod", objašnjava doktorka.

Stručnjaci tvrde da hemikalije koje se nalaze u farbama za kosu, ne mogu da naruše zdravlje vaše bebe. Ista pravila, važe i za period dojenja. Ukoliko na nešto treba da se obrati pažnja prilikom farbanja jeste da li je trudnica alergična na neku komponentu u farbi. S obzirom da je trudnoća "drugo stanje" u svakom smislu, ovo može biti potencijalno kompikovana situacija i treba biti obazriv. 

Do kad možemo da imamo lak na noktima u trudnoći

Odlazak u porodilište, između ostalog, podrazumeva nokte bez laka i nadogradnje, i zato se preporučuje trudnicama da već pred kraj sedmog meseca prestanu da lakiraju ili nadograđuju nokte. Tokom porođaja, lekari prate boju noktiju na rukama i nogama buduće majke - dok su bezbojni i ružičasti, sve je u redu, ali ako padne nivo kiseonika u krvi, postaće modri, što ne može da se vidi kad su nalakirani.

image