Magazin

Zaštitite svoj automobil od krađe uz pomoć ovih 5 saveta stručnjaka

Jedan od najvećih strahova vlasnika automobila jeste da njihov četvorotočkaš bude ukraden. Ovaj strah je itekako opravdan, jer se takve stvari dešavaju gotovo svakodnevno. Ima li načina da se ovo spreči? Ima, a ovih 5 su po mišljenju stručnjaka najefikasniji.
Zaštitite svoj automobil od krađe uz pomoć ovih 5 saveta stručnjaka© Canva / Industrial Photograph

Krađe automobila nisu retkost i gotovo svakodnevno na društvenim mrežama osvane neka objava u kojoj vlasnici traže pomoć u pronalasku svog četvorotočkaša. Na meti lopova su kako novija, skuplja vozila, tako i stariji automobili kojima je vrednost već odavno opala. Kada je reč o zaštiti vozila od krađe, postoje razni načini, a ove sutručnjaci smatraju najdelotvornijim.

Izmeštanje ilii rekonfiguracija OBD priključka

Nakon što uđu u automobil, lopovi obično brže bolje potraže OBD priključak kako bi na njega "nakačili" svoj računar i premostili fabričku zaštitu koja sprečava startovanje motora. Kako biste im "pomrsili konce" taj priključak ili možete fizički izmestiti na neko skrovito mesto ili izmeniti raspored pinova na njemu u nekom od auto-servisa. 

Montaža tastera za prekid struje

U automobil možete montirati (samostalno ili u servisu) i posebne tastere koji će onemogućiti protok struje, a samim tim i sprečiti sistem za transmisiju goriva da gorivo dopremi do motora. Na ovaj način lopovi neće moći da startuju automobil, a jedino što bi im preostalo bilo bi da vozilo odšlepaju, što je prilično upadljivo i logistički zahtevno.

Postavljanje mehaničke zaštite na volan i menjač

Pod mehaničkom zaštitom automobila se podrazumevaju blokatori volana i menjača - popularne "kandže" i kuke koje se montiraju i zaključavaju i čija je brava blindirana tako da lopov ne može da je otključa. Istina, ovakva rešenja su poprilično rogobatna i zahtevaju da ih svaki put skidate i vraćate, ali su kada je stepen zaštite od krađe u pitanju - u samom vrhu.

Instalacija alarmnog sistema na vozilo

Instalacija alarmnog sistema na automobil se pokazala kao poprilično efikasan način da se vozilo zaštiti od krađe, a pritom je i dosta povoljan. Kada lopovi vide da na kolima postoji ugrađen alarm, većina njih jednostavno neće želeti da dira takvo vozilo. Zašto bi privlačili pažnju svih komšija ili slučajnih prolaznika i rizikovali da neko pozove policiju, kada nedaleko sigurno postoji lakši "plen"?

GPS praćenje uz pomoć specijalizovanog softvera ili priveska

Istina, ovo neće sprečiti lopove da ukradu automobil, ali će ukoliko se to desi vama biti od pomoći u njegovom traženju. Usluga satelitskog praćenja se može kupiti već za desetak do 20 evra mesečno. Ukoliko ne želite da date toliko novca možete i improvizovati: postoje posebni privesci koji se mogu pratiti putem telefona i koji će vam u svakom trenutku pokazati lokaciju ukradenog vozila.

image