Magazin

Zbog čega je ruski imperator Pavle I zabranio valcer na dvoru

Valcer danas mnogi nazivaju kraljem plesova - on je graciozan, odiše neprolaznom lepotom i jedinstvenim pokretima. Međutim, u doba Carske Rusije je caru Pavlu I on jako "zasmetao".
Zbog čega je ruski imperator Pavle I zabranio valcer na dvoru© Wikimedia Commons / unknown engraver

Došavši na presto, Pavle I je imao viziju da potpuno uredi carstvo: za jako kratko vreme on je izdao čak 2.179 dokumenata i pravilnika koji su se ticali kako važnih državnih pitanja, tako i svakodnevice naroda koji je u Rusiji živeo. Osim što se žustro protivio evropeizaciji, odnosno svemu što ima veze sa Francuskom i što na bilo koji način podstiče slobodoumlje i revolucionarske stavove, car se protivio i haljinama imaju trake koje idu preko ramena, šeširima sa širokim obodima i zulufima, jer sam jedva da je imao po koju dlaku na licu.

Kako je valcer dospeo na "crnu listu" imperatora Pavla I 

Ipak, poseban prezir car je gajio prema valceru - plesu koji je bio vrlo popularan na dvoru. Zato je 1. marta 1799. godine on izdao naređenje kojim se on zabranjuje. Svoju odluku Pavle I je obrazložio time što smatra da je valcer nepristojan ples, prvenstveno zbog previše okreta tokom kojih se može desiti da se haljine koje nose dame podignu više od dozvoljenog. Osim toga, on je valcer doživljavao kao izuzetno prisan, pa čak i razvratan ples, tokom koga se partneri dodiruju celim telom. Naravno, ni ovo nije bilo u skladu sa etičkim normama na carskom dvoru. Na kraju krajeva, Pavle I je verovao da je ovaj ples lakomislen, te da nema nikakvu vrednost.

Apsurdni razlozi za ukidanje valcera su samo "paravan"

Iako je Pavle I veoma detaljno obrazložio svoje viđenje valcera pre nego što ga je i zvanično zabranio, na carskom dvoru je malo ko verovao u to. Štaviše, kružile su priče da je imperator jednom doživeo veliki peh: navodno se car sapleo dok ga je plesao sa svojom izabranicom, te da je ukidanje zapravo posledica njegove nesigurnosti i sramote koju je doživeo. Uostalom, ova verzija priče itekako ima smisla, jer to nije bio prvi put da se Pavle I rukovodio sopstvenim kompleksima u donošenju odluka i ukaza. Istina, potom se ukidanje valcera malo-pomalo proširilo i na ostatak Evrope, a da li su vladari Nemačke i Francuske imali svoje razloge ili su samo "iskopirali" ruskog cara - ostaje misterija.

image