Magazin

"Crni bal sa brilijantima" ili kako se ruska imperatorka osvetila austrijskom dvoru

Davne 1889. godine na ruskom dvoru organizovan je veoma neobičan bal kome su sve zvanice nosile isključivo crne toalete i brilijante. Ideju za ovakav dres kod imperatorka Marija Fjorodovna nije dobila slučajno - ovo je bio osvetnički bal, a razlog je bio nepoštovanje Ruske imperije od strane austrijskog dvora.
"Crni bal sa brilijantima" ili kako se ruska imperatorka osvetila austrijskom dvoru© Youtube / БЛИЖЕ К СЛОВУ

Severna prestonica Rusije bila je naširoko poznata po grandioznim balskim veseljima koji su se organizovali tokom zimskog perioda - od Božića pa sve do kraja Maslenice. Međutim, tokom vladavine Nikolaja II, nakon skoro dva veka druge tradicije, balovi su polako počeli da se proređuju, što je u narodu, ali i carskoj porodici izazvalo veoma burne emocije, jer balovi su bili ne samo svečanosti na kojima bi se elita zabavljala, već i mesto na kome bi se sklapala značajna poznanstva i brakovi.

Kako je austrijski dvor "pokvario odnose" sa ruskom imperatorskom porodicom

Tokom vladavine imperatora Aleksandra II, austrijski dvor prekršio je "zlatno pravilo" dobrih međudržavnih odnosa i organizovao veselja tokom perioda žalosti u carskoj Rusiji, a ovakvo nepoštovanje političkih kanona ruska imperatorska porodica nikada nije zaboravila. Odnosno, možda bi se preko ovakvog incidenta i prešlo, da preminuli ruski car nije bio naslednik tada vladajućeg Aleksandra II i rođeni brat budućeg cara Aleksandra III.

Međutim, da se osveta servira hladna naslednici ruske carske porodice najbolje su znali, i bilo je samo pitanje trenutka kada će se se imperatorski dvor prisetiti ovog nekorektnog odnosa austrijskih vladara. Verovali ili ne, savršen trenutak nastupio je samo nekoliko godina kasnije.

Osveta se servira hladna

Imperatorka Marija Fjodorovna je obožavala balove i sve u vezi njih: uživala je da u svom dvoru vidi "krem de la krem" društva tog doba, obožavala je da pleše i peva, a svaki bal koji je organizovala imao je svoju tematiku - gosti su dolazili u kostimima, pod maskama ili u toaletama određenih boja. U januaru 1889. godine, kada se imperatorska porodica pripremala za otvaranje nove balske sezone, u Austriji se dogodila Majerlingska tragedija - poginuo je 30-godišnji kronprinc Rudolf sa svojom 17-godišnjom ljubavnicom Marijom fon Večera.

Vest o tragičnom događaju je brzinom svetlosti obišla čitavu Evropu, i naravno, došla do Rusije, a po pravilima dobrih međudržavnih odnosa (istih onih kojih se austrijska porodica nije pridržavala), ruski carski dvor je trebalo da otkaže sve manifestacije i proslave i bude u žalosti. Ali ne! Marija je dobro zapamtila trenutak kada je austrijski dvor pokazao nepoštovanje prema smrti člana dinastije Romanov, a kako bi se osvetila, organizovala je "Crni bal sa brilijantima".

Crne toalete i obavezni brilijanti

Samo tri dana pred bal, Marija Fjodorovna je svim gostima poslala posebne pozivnice, na kojima je bilo izričito navedeno da je na bal neophodno doći u crnim toaletama, dok je damama naglašeno da uz crne haljine obavezan i skupocen nakit. I zamislite samo, carski dvor, okićen od poda do plafona, veliki broj zvanica u crnim toaletama i sjaj brilijanata koji se rasipa po svetlom mesečine koja se probija kroz visoke prozore! Očevici ovog spektakla pričali su kako nikada u životu nisu videli takvu lepotu i raskoš.

"Svetske dame su lepršale u crnim haljinama, na njima su brilijanti sijali poput kristala leda kada ih sunce obasja. Zvučala je samo bečka muzika".

Sama Marija Fjodorovna je izlgedala kao Carica Noći - u crnoj haljini do poda prekrivenoj brilijantima, imperatorka je plenila poglede svih prisutnih. Te večeri ona nije razmišljala ni o čemu - ni o tome što će već sutra cela Evropa osuđivati ovaj potez ruske imperije, ni o tome što su sada odnosi sa austrijskim dvorom definitivno dostigli tačku iz koje nema povratka. Jedino što joj je bilo važno je da pravda bude zadovoljena i to ne bilo kako, već sa stilom i u punom sjaju.

image