Magazin

Zašto je ruska carica uradila prvu plastičnu operaciju

Imperatorka Marija Fjodorovna bila je žena neverovatne lepote, mladolikog izgleda i nesvakidašnje harizme, kojoj je malo ko mogao da parira. Ipak, lepota jedne druge žene, i to ne bilo koje već snajkine, joj je ulivala strah i nesigurnost.
Zašto je ruska carica uradila prvu plastičnu operaciju© Wikimedia Commons / Unknown author

O lepoti Marije Fjodorovne kružile su svakojake glasine - od toga da se za održavanje mladolikog izgleda podvrgavala brojnim tretmanima, pa sve do toga da eliksir njene mladosti leži u smrti najbližih članova porodice. Ipak, istina nije toliko bizarna kako je narod voleo da priča, a tajna mladalačkog izgleda veoma je jednostavna: Marija Fjorodovna bila je prva u istoriji Ruske Imperije koja je uradila plastičnu operaciju.

Snajkina lepota ugrozila imperatorku

Sa dolaskom u rusku imperatorsku porodicu, Aleksandra Fjodorovna, našla se na pravom ispitu, a ni za koga nije tajna da su se zajednici protivili ne samo roditelji Nikolaja II, već i Aleksandrini rođaci: obe strane smatrale su da svako od njih može naći mnogo bolje partnere koji su ih dostojniji. Ipak, ljubav dvoje mladih je pobedila, a lepa Aleksandra postala ravnopravni deo carske porodice.

Međutim, posebno je nije volela majka Nikolaja II, Marija Fjodorovna, koja je u snajki videla suparnicu, ako ni po čemu drugom - po lepoti. Ne želeći da prizna da postoji žena lepša od nje, Marija Fjodorovna brzo je našla izlaz.

Koja li je tajna lepog lica Marije Fjodorovne

Sankt Peterburgom su se ubrzo proširile glasine da imperatorka odjednom izgleda mlađe nego ranije, a stanovnici su se pitali kako je uspela da izgleda kao mlađana Aleksandra i pored razlike od čak 25 godina. Zagonetka je ubrzo rešena - na savet svoje sestre, Marija je uradila plastičnu operaciju.

U istorijskim spisima Eduarda Radzinskog objašnjena je i cela procedura podmlađivanja kojoj se ruska imperatorka podvrgla: njoj je isprva uklonjen čitav sloj epidermisa, nakon čega je lice bilo jedna velika rana, a zatim, nakon što je koža zarasla, na nju je nanet specijalni porcelanski vosak.

Sledeći korak bile su guste trepavice, a kako tada nisu postojale maskare kakve imamo danas, imperatorka je morala da ih nadogradi. Nadogradnja je rađena tako što su se kapci sekli, a u njih umetale trepavice od kaučuka, što je zahtevalo veliki oprez, ali i dug oporavak.

Duge noge, tanak struk

Vitka figura Marije Fjodorovne još je jedan od aduta koje je ona sa ponosom isticala, a tajna njenog tankog struka bila je u nošenju korseta. Imperatorka je toliko vodila računa o tome da je on uvek maksimalno zategnut, da ga nije skidala nikada, čak ni kada bi bila sama na dvoru. Ona nije pitala koja je cena lepote, jednostavno je znala da želi da je plati.

image