Magazin

Odgovaranje, borba, igranje advokata: Šta ne treba da radite kada vam prijatelj prolazi kroz razvod

Kada naš dobar prijatelj doživljava težak životni izazov, kao što je razvod, sigurno je da želite da mu pomognete, budete podrška, uteha... Ipak, možete li "preterati" u ovim nesebičnim postupcima? Odgovor je: Da. Ponekad, koliko god mislite da činite dobro za prijatelja, možda mu samo otežavate ovaj (već dovoljno) komplikovani proces. Ako to ne želite, bolje je da izbegavate sledećih 5 stvari.
Odgovaranje, borba, igranje advokata: Šta ne treba da radite kada vam prijatelj prolazi kroz razvod© Pexels/MART PRODUCTION

Ako neko ko vam je blizak ima veliki problem, verovatno osetite potrebu da učinite sve što možete da budete od pomoći. Međutim, to nekada znači da treba da činite manje nego što mislite. Ukoliko prijatelj prolazi kroz razvod, potrudite se da ne pravite sledeće greške:

Zauzimanje strana

Bez obzira da li ste upoznali svog prijatelja tokom njegovog braka ili ste stari prijatelji godinama i pre toga, nemojte odmah birati stranu. Možda mislite da je stajanje na stranu svog druga upravo ono što treba da uradite, ali u stvarnosti, to smanjuje šanse za mirnim razgovorima ili čak potencijalnim pomirenjem. Na kraju, može sprečiti vašeg prijatelja da preuzme odgovornost za svoju ulogu u razvodu.

Ovo ne znači da ne pružate podršku i empatiju, ali je važno zapamtiti da niko ne zna šta se dešava u braku, osim ljudi koji su u njemu. Pronađite neutralni pristup koji će dati utehu, ali će ujedno biti produktivan.

Ogovaranje bivšeg partnera

Čak i ako mislite da je to ono što vaš prijatelj želi da čuje, nemojte govoriti ružne stvari o njihovom bivšem partneru. Prebacivanje krivice može imati negativan efekat na sastavljanje realne perspektive o razvodu, što samo može da oduži ceo proces.

Podsticanje negativnih emocija na ovaj način i odlučivanje o tome ko je "u pravu" samo otežava situaciju, a u slučaju da se prijatelj pomiri sa partnerom, sve negativno što ste rekli nećete moći da "izbrišete", tako da vaše prijateljstvo može biti ugroženo. Uzdržite se od donošenja presuda i samo budite "tiha podrška".

Savetnik

Naravno, trebalo bi da budete oslonac, ali postavite granice. Ne morate da odgovarate na pozive u 3 ujutro, da sve slobodne trenutke provedete sa prijateljem koji prolazi kroz razvod...

Ovako pružate privremenu i možda nedovoljno efikasnu utehu, a žrtvujete sopstveni mir ili čak zdravlje. Ako im je zaista potrebno, podstaknite ga da dobije pomoć od profesionalca.

Podsticanje "borbe"

Iako možda osećate da vaš prijatelj ne treba da snosi krivicu i da ne bi trebalo da "prihvati poraz", pokušajte da to zadržite za sebe. Sigurno je da mu kroz glavu prolaze mnoge stvari, dileme i preispitivanja, tako da mu dodatni pritisak verovatno neće pomoći. Osim ako niste potpuno sigurni da je situacija dovoljno ozbiljna da bi trebalo da se umešate, bolje je da ovo izbegavate.

Advokat

Iako može biti primamljivo da ispitujete ili savetujete o pravnim aspektima razvoda, izbegavajte da se igrate advokata. Pružanje pravnih saveta na osnovu delova priča koje ste možda čuli od drugih nije od pomoći. Odluke donete tokom razvoda vaš prijatelj mora samostalno doneti (uz konsultacije sa profesionalcima), ali vama sigurno nije mesto da nudite ovu vrstu pomoći. 

Izbegavanjem ovih grešaka ćete veliko poštovanje, ali i očuvati poverenje prijatelja. Imajte na umu da je cilj da se uverite da vaš prijatelj može da uradi ono što je najbolje za njega, kao i da izbegnete da se nađete u neprijateljskim vodama i neprijatnim situacijama. 

image