Magazin

Zbog ove 2 stvari rizikujete da vas nikada više ne puste u avion

U svetu avijacije postoji nekoliko stvari koje putnici nikada ne bi trebalo da rade, a ukoliko se ogluše na ova pravila, rizikuju da više nikada ne uđu u avion. Šta to putnici nikada ne bi trebalo da rade?
Zbog ove 2 stvari rizikujete da vas nikada više ne puste u avion© Canva / Hanna, Iryna Danyliuk

Zaposleni u avio-kompanijama i na aerodromima moraju poštovati stroge sigurnosne procedure kako bi bi bezbednost svih na zemlji i u avionu bila na najvišem mogućem nivou. Baš iz tog razloga oni pomno prate ponašanje putnika od momenta njihovog ulaska na aerodrom, pa sve do pristizanja na željenu destinaciju i procenjuju ko je podoban da bude na letu, a kome mesto nije ni na aerodromu, a pogotovo u avionu.

Nasilno ponašanje i ometanje javnog reda i mira

Bilo kakav vid ometanja javnog reda i mira, a posebno zbijanje pošalica na račun terorizma, kao i bilo koja vrsta nasilnog ponašanja na aerodromu ili tokom putovanja avionom je povod za stavljanje putnika na "crnu listu" avio-prevoznika, prenosi Njujork Post. I ne samo to - službenici avio-kompanija u takvim situacijama mogu pozvati policiju, a vi dobiti prijavu, pa čak i biti zadržani.

Ne samo da se ovakvim neprimerenim ponašanjem ugrožava mir ostalih putika i rad zemaljskog i letačkog osoblja, već se i rizikuje bezbednost svih na aerodromu i u letelici. Za ovo pravilo većina putnika zna, ali se incidenti i pored toga ponekad dešavaju, naročito kada putnici popiju koju čašicu više il putuju u velikom društvu koje žele da impresioniraju.

"Skipleging" taktika

Zbog basnoslovno visokih cena karata, putnici su tokom 2023. godine počeli da se okreću "skiplegingu" - dovitljivoj taktici u cilju smanjenja cena putovanja do željene destinacije. Taktika je veoma jednostavna: putnici kupuju kartu za daleku destinaciju sa presedanjem (zato što su jeftinije) u željenom gradu i onda u mestu presedanja jednostavno izađu sa aerodroma. Na ovaj način, putovanje košta jeftinije nego što bi bila da su je kupili na regularan način, odnosno za direktan let do željene destinacije. Istina, ovako nešto je moguće samo ukoliko se putuje sa ručnim prtljagom, ali je opet jako zgodno. Međutim, ukoliko avio-prevoznici "prokljuve" ovo, posledice mogu biti različite: od dobijanja tužbe do zabrane letenja.

image