Magazin

Više sira, više sreće: Ako jedete sir, bićete srećniji i duže ćete živeti, kaže studija

Da li vam kvalitetno parče sira popravi ceo obrok, pa samim time i raspoloženje? Ne varate se, jer je dokazano da sir stvarno može da donese radost. Iako efekti sira na mentalno zdravlje čoveka nisu bili glavni cilj ove studije, slučajno je otkriveno da ova namirnica zapravo igra veliku ulogu za dugoročnu sreću, pa samim time i životni vek ljudi.
Više sira, više sreće: Ako jedete sir, bićete srećniji i duže ćete živeti, kaže studija© Freepik/freepik

Osim ishrane i treninga, za zdravo starenje je neophodno u obzir uzeti efekte mentalnog zdravlja. Iznenađujući rezultati jedne studije su otkrili da ono što ga potencijalno poboljšava skoro svako od nas može naći u svom frižideru, a to je sir.

Veliko istraživanje sprovedeno u Kini, u kome su analizirani geni i kvalitet života Evropljana, pokazalo je potencijalne dokaze o tome šta je uzrok boljem mentalnom zdravlju, mereno zadovoljstvom životom i dobrim raspoloženjem. Studija je došla do podataka o tome šta može pomoći da živite duže i zdravije.

Glavni faktori su bili pušenje, stil života, upotreba lekova, vežbanje, količina mišićne mase, prisustvo bolesti, poput dijabetesa i raka, ali ono što se ističe u rezultatima je kozumacija sira. Rezultati su pokazali da su oni koji su izjavili da jedu više sira i voća imali više ocene za mentalno blagostanje.

Veća konzumacija sira poboljšava pozitivan uticaj na zdravlje i životni vek za 3.67 odsto, dok je, na primer, pušenje cigareta pokazalo da ima negativan uticaj na faktore zdravlja za 4.56 odsto. Redovno konzumiranje voća beleži pozitivan uticaj za 1.96 odsto.

Zanimljivo je da su istraživači otkrili da je vreme provedeno u gledanju televizije faktor životnog stila sa najvećim negativnim uticajem na zdravlje tokom starenja (7.39 procenata).

Biće potrebna dalja istraživanja kako bi se razmotrilo zašto konzumiranje sira može imati tako veliki uticaj na zdravo starenje, u poređenju sa, recimo, jedenjem voća.

Iako se hrana sa visokim sadržajem masti često smatra lošom za ljudsko zdravlje, studije sugerišu da umereno konzumiranje mlečne masti može smanjiti holesterol i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od svih uzroka. Mlečni punomasni proizvodi, poput sladoleda, povezani su sa lošijim mentalnim zdravljem, ali neke vrste sira mogu imati drugačije efekte kada su uključeni u režim osobe koja ima dobro izbalansiranu ishranu.

U nedavnoj studiji u Japanu, na primer, veća potrošnja sira povezana je sa boljom kognitivnom funkcijom, a neka druga istraživanja sugerišu da sir može stimulisati dopaminske puteve u mozgu, što dovodi do osećaja zadovoljstva.

Uprkos tome što je ni jedna studija ne može uzeti u obzir svaki mogući faktor koji bi mogao da utiče na naše zdravlje tokom starenja, autori ovog novog istraživanja tvrde da je njihova studija "pedantna i iscrpna" u razmatranju mogućih uticaja, barem među ljudima evropskog porekla.

image