Ovo je najbolji način da proverite da li je lubenica zrela - a nije lupkanje
Kada "promašite" i ne kupite dobru lubenicu, njena unutrašnjost uglavnom bude svetlo roze boje i kiselkastog ukusa, verovatno budete razočarani i razmišljate o tome kako da sledeći put ne napravite istu grešku. Da li je uopšte moguće proceniti koja lubenica je slatka, ako gledamo samo njenu spoljašnjost?
Srećom, moguće je, a potrebno je samo nekoliko sekundi procene. Najbolji način da saznate da li je lubenica zrela je da je uzmete i potražite kremastu, žućkastu mrlju na dnu. Zelena površina kore može da bude manje intenzivna, ali je važno da mrlja na dnu ima žućkaste tonove. To znači da je na tom delu je lubenica ležala na zemlji i sazrevala na suncu.
S druge strane, ako je površina na donjoj strani svetlo zelena ili bela, to znači da lubenica još nije sasvim sazrela.
Drugi pokazatelji zrelosti
Kada lubenicu uzmete u ruke, pokušajte da osetite njenu težinu. Trebalo bi da bude prilično teška u odnosu na veličinu, jer je sastav ovog voća više od 90 odsto vode. Ako niste sigurni, uzmite drugu lubenicu iste veličine, pa ona koja je teža će verovatno biti zrelija.
Neki ljudi takođe sugerišu da lupkate po strani lubenice da biste utvrdili zrelost. Ovo možda nije naučno dokazana metoda, a zahteva i prilično dobar sluh, ali mnogi veruju da ima istine u ovom načinu procene. Zrela lubenica će navodni imati tup zvuk, dok će nezrela imati viši ton.
Sledeća stvar koja može da vam pomogne se nalazi na površini kore. Potražite "mrežu", to jest smeđe, grube brazde na kori, koje mogu da podsećaju na paukovu mrežu. Ne postoji nauka koja ovo dokazuje, ali neki ljudi veruju da bi mreža mogla biti uzrokovana oprašivanjem, a što je više mreže, lubenica je slađa i zrelija.
Možete i da napravite sledeći eksperiment - noktom lagano izgrebite površinu lubenice. Ako se kora lakše odvoji i otkrije belo-zelenu boju ispod, zrela je. Ako zagrebete lubenicu koja nije zrela, ona samo ostavlja udubljenje i tamnu liniju gde ste je zagrebali.
Kupite lubenicu u sezoni
Za najbolje šanse za sočnu, ukusnu lubenicu, kupujte je u sezoni, koja je otprilike od aprila do septembra. Kada je odsečena, lubenica ima rok trajanja oko tri do četiri nedelje, prenosi "Jahu lajf".
Na kraju, ako otvorite lubenicu i nije baš tako ukusna koliko želite, imate nekoliko opcija. Napravite recept sa drugim sastojcima, kao što je voćna salata, možete je čak iskoristiti za letnji koktel - a uvek možete kupiti i drugu (pomoću prethodno navedenih metoda).