Magazin

Jagode - kako se pravilno čuvaju i za koga mogu biti opasne

Sezona jagoda je konačno stigla - nezaobilazne su na pijacama i prodavnicama, ali i u našem svakodnevnom jelovniku. Stavljamo ih u smutije, kolače, jedemo ih tek tako ili sa malo šećera. Ali kako je najbolje da ih čuvamo kako bi duže opstale, jer kao što znamo, lako mogu da propadnu posebno ako nisu odložene kako treba.
Jagode - kako se pravilno čuvaju i za koga mogu biti opasne© Artur Rutkowski/unsplash

Jagode su jedan od sinonima koji se vezuju za proleće i gotovo da nema osobe koja ih ne voli. Veoma su osetljive, te visoke temerature, kao i vlažnost mogu da dovedu da brzo istrule. Zato, kada ih pazarimo ili uberemo u bašti trebalo bi na umu imati nekoliko stvari.

Sveže jagode mogu da opstanu i do pet dana u frižideru

Ukoliko nemamo nameru da ih odmah jedemo, nije preporučljivo da ih peremo. Održaće svežinu ako su suve i ako ih odložimo u frižider:

"Neoprane jagode možete čuvati u pakovanju ili kesi do pet dana. Držite ih potpuno suve. Predlažem da budu u plastičnoj posudi ili kesi koja je blago otvorena", objašnjava dijetetičar Nikol Dandrea Ruset, a piše Jahu lajf.

Kada budemo spremni da ih koristimo, treba nežno da dobro isperemo u hladnoj vodi, sa sve listovima i stabljikama, a zatim da ih osušimo papirnim ubrusom. Kada i operemo, tek onda uklonjamo listove.

Operite samo ono što ćete koristiti i sačuvajte ostatak bez pranja, naglašava nutricionista: "Trebalo bi da budu potpuno suve pre skladištenja, jer se tako izbegava rano kvarenje i nastanak buđi", kaže Dandrea Rusert.

Možda će biti upotrebljive i posle pet dana, ali to zavisi koliko su sveže bile kada smo ih kupili. "Ako su proveli vreme u transportu i na policama prodavnica, verovatno će imati kraći rok trajanja", pojašnjava dijetetičar.

Nutricionisti naglašavaju da ih ne treba jesti kada su promenile boju, kada primetimo bele ili zelene površine na njima, kad su postale mekane ili sluzave.

Veoma su zdrave, sadrže mnogo antioksidanata i vitamina

Pored toga što su veoma korisne za organizam, jagode su i niskokalorične - na 100 grama imaju 32 kalorije. Odličan su izvor vitamina C i mangana, a takođe sadrže izvesne količine folata i kalijuma. Izrazito su bogate antioksidansima što može imati koristi za imuni sistem, zdravlje srca i kontrolu šećera u krvi. Brojne studije sugerišu da bobičasto voće, pa između ostalog i jagode, pomažu u prevenciji nekoliko vrsta raka, jer se bore protiv oksidativnog stresa i upala koji su povezani sa formiranjem kancera.

Ko trebe da bude oprezan u njihovoj konzumaciji

Alergija na jagode je prilično česta - posebno kod male dece. Osobe koje su osetljive na polen breze ili jabuke mogu osetiti simptome nakon konzumiranja jagoda. Uobičajeni simptomi uključuju svrab ili peckanje u ustima, koprivnjaču, glavobolju i oticanje usana, lica, jezika ili grla, kao i probleme sa disanjem u teškim slučajevima, piše Heltlajn.

image